Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Editorial

Milí čtenáři,

vítám vás v předsíni červencovo-srpnového dvojčísla a ujišťuji vás, že jste tu správně. Minulé číslo nebylo květnové, jak to navzdory jasně červené obálce a bezchybné pořadové číslici šest na titulní straně hlásal veliký nápis, nýbrž červnové. Zákeřná a rafinovaná CHYBA, mrštná, slizká a vyčkávavá, která ve dne v noci funí ubohému korektorovi za krk,  slavila v červnu svůj vítězný triumf. Už se nemusela krčit v popisce po malou fotografií, ani nenápadně trousit do slov přebytečná písmenka a do tabulky fotbalových výsledků bystřického týmu potutelně připisovat body navíc, už se nemusela uchylovat k drobným krádežím čárek a dělat z hráček  minigolfového týmu hračky. Poté co se jí povedlo přeměnit nejméně jednu diamantovou svatbu na zlatou a překřtít Provodov na Psovodov, prorazila. Dostala se na titulní stranu. Teď sedí a mne si spokojeně ruce; ví, že ať už si na ni vezmeme lupu či dalekohled, ať pracujeme sebeusilovněji, vždycky se jí nějaký ten kousek podaří.
Snažíme se nebýt z toho smutní a brát to z té lepší stránky. Tak předně: chybami se člověk učí. A taky: za každou uprchlou zpravodajovou chybou stojí skromně v pozadí stovky dalších, pěkně pochytaných. A vlastně: všimli jste si někdy, že spoustu lidí objevená chyba kdekoliv v systému náramně potěší a naplní jejich život o mnohdy jedinou smysluplnou dimenzi? Proč jim tedy nedopřát radost z nalezeného překlepu či ze zjištění, že soused pochybil při mytí schodů? A v řadě neposlední: chyba, to jsou peníze! Červen kromě hudebních Bystřických zámeckých slavností přinesl i slavnost filatelistickou – uvedení nové poštovní známky s P. Marií Svatohostýnskou a také knihy z Edice Zpravodaje Historie poštovnictví v Bystřici pod Hostýnem. Dlouhodobý kontakt s filatelisty nám dal poznat pravý smysl a exkluzivnost chyby. Správný filatelista číhá na chybotisky, známky, které se nepovedly, vyhledává je, ba má na ně čich jako cvičené zvíře na lanýže, protože ví, o jak jedinečnou a drahou záležitost jde a půjde. Tak tu máme třeba švédskou, celkem nevzhlednou, poštovní známku zvanou „Tříšilinková žlutá“ vydraženou před dvěma lety za 2,3 mil. dolarů. Co je na ní tak vzácného? Chyba. Neměla být žlutá, ale zelená jako všechny ostatní. Filatelisté by se prý také prali o jednošilinkovou známku Panenských ostrovů z roku 1867, na níž chybí panna, a pokladem je i známka americké letecké pošty „Obrácená Jenny“ z roku 1918 s vyobrazením dvouplošníku Curtiss JN-4H, přezdívaného Jenny, natištěným podvozkem vzhůru. Mohl by nám někdo vyčítat, že na základě těchto skutečností jsme odhodili své zoufalství z CHYBY a dospěli k nezvratné jistotě ohledně daleké budoucnosti našeho červnového Zpravodaje s označením KVĚTEN?
Přátelé, jsme naplněni radostí nad hrdým letem naší Obrácené Jenny! A pro prázdninové čtení vám posíláme další díl Zpravodaje tvořeného podle našeho nejlepšího svědomí. Nezapomeňte prosím, že v době letní radno vyletět na výlet co nejdále a bez zavazadel každodenních problémů, těžkostí a smutků. Přichází sezona okurková, broskvová, malinová… Ať nemá chybu.

Vše dobré přeje Ilona Musichina



Design By Macik