Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Tradice a inovace na bystřickém zámku

Na prezentaci italských nábytkových firem z partnerského města San Giovanni al Natisone    navázala v polovině června výstava s názvem Tradice a inovace – současná nábytková tvorba na Moravě. Koncepci výstavy připravili Mgr. Vladislava Bělíková, místostarostka města Bystřice pod Hostýnem a odborná pracovnice Muzea Kroměřížska v oboru etnografie, PhDr. Dagmar Koudelková, která působí na Filosofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a specializuje se na historii a nábytkový design, a PhDr. Karel Blažek, ředitel vydavatelství VUTIUM při VUT v Brně a bývalý pracovník Designcentra ČR. Záštitu nad výstavou převzal hejtman Zlínského kraje MVDr. Stanislav Mišák.


Nová výstava má připomenout prostřednictvím současných výrobců dlouholetou tradici výroby nábytku na Moravě a představit současnou produkci, která je důstojným pokračováním této tradice. Během vernisáže se také hodně hovořilo o záměru vybudovat v příštích letech v bystřickém zámku Národní centrum nábytkového designu se širokým polem působnosti. Jak zmínila v úvodním slově Vladislava Bělíková, výstava Tradice a inovace je první akcí na cestě k naplnění velkorysého projektu zahrnujícího výstavní činnost, pořádání workshopů, konferencí, seminářů a přednášek, vybudování stálé expozice zaměřené na nábytek a bytovou kulturu, zřízení dokumentačního centra orientovaného na problematiku nábytku, jeho navrhování, výrobu a prezentaci.

 
„České země (a zvláště Moravu) spojujeme s dlouholetou tradicí výroby nábytku,“ připomněla na vernisáži výstavy PhDr. Dagmar Koudelková, „v polovině 19. století    zde založil své první továrny na ohýbaný nábytek Michael Thonet, v Brně vznikly na počátku dvacátých let 20. století Spojené uměleckoprůmyslové závody, které patřily v meziválečném období k největším nábytkářským podnikům ve střední Evropě. České kořeny mají i slavní vídeňští architekti, k jejichž odkazu se hlásíme – Josef Hoffmann, rodák z Brtnice u Jihlavy, nebo v Brně narozený Adolf Loos. Tradici je třeba připomínat i v dnešní době. Objem produkce nábytkářského průmyslu dnes není tak velký jako v poválečných desetiletích, koncem dvacátého století nastaly privatizace, restituce a zánik řady subjektů i příliv zahraničního zboží na český trh. Český nábytek a jeho úspěchy na zahraničních soutěžích i trzích však    rozhodně dokládají, že českou produkci lze dnes hodnotit jako odvážnější, kreativnější a zajímavější. Přední čeští výrobci, ale i menší firmy, nyní více spolupracují s designéry včetně nejmladší generace a hledají vlastní cestu. Máme kreativní designéry, dobré výrobce a vynikající výrobky, které získávají četná ocenění doma i v zahraničí. Problémem dnešního trhu s nábytkem zůstává nedostatek solidního, cenově dostupného nábytku pro střední vrstvu obyvatelstva.“    


Na bystřické výstavě prezentuje své nejzajímavější výrobky celkem deset firem: FORM z Kozmic u Hlučína, Kovonax Bystřice pod Hostýnem, luhačovický Mminterier, firma HON ze Skřipova, NADOP z Ořechova, zlínská firma OFFIM Interiéry, TON Bystřice pod Hostýnem, kroměřížský Hanák nábytek, RIM z Otrokovic a VESPERA/Dýhy Večeřa z Rousínova. Firmy s dlouholetou tradicí (HON, Kovonax, TON) i firmy navazující na předchozí vývoj (Mminterier, Vespera) vystavují sedací nábytek z ohýbaného bukového dřeva i nábytek kovový. Všechny vystavující firmy si zakládají na kvalitě designu i provedení a patří ve svém oboru na samou špičku.

Expozice potrvá ve výstavních prostorách bystřického zámku do 29. července 2012.
            

-red-



Design By Macik