Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Expedice 2012 aneb Učíme se trochu jinak

V závěrečných dnech školního roku jsme se vydali v rámci projektového vyučování do terénu místního i vzdálenějšího, abychom hledali místa i věci dávno zapomenuté i objevené. Máme rádi zajímavá setkání, dobrodružné cesty, poznáváme přírodu v blízkém okolí a také kulturní a historické památky.

Naše Expedice 2012 nejprve směřovala do Mladečských jeskyní. Obdivovali jsme podzemní prostory bohatě zdobené krápníky. Dozvěděli jsme se, že např. v této jeskyni bylo nalezeno mnoho koster lidí ze starší doby kamenné s četnými doklady o jejich činnosti (kamenné nástroje, ohniště a tak dál). Z jeskyní jsme se přesunuli na zámek Úsov. Zámek byl původně středověká hradní pevnost, za třicetileté války byl vypálen a nyní je zde unikátní lovecko-lesnické muzeum, ve střední Evropě ojedinělé. Je zde hodně nádherných a zajímavých úlovků, kolem 7 000 kusů. Zaujali nás hlavně savci, exotická zvířata, tchoři, ptáci, vydry, vlci, leopardi, sloní kly atd. Exponáty jsou 100 let staré v nezměněném stavu. 


Další naší zastávkou byl nejkrásnější hrad olomouckého kraje – Bouzov. Představovali jsme si, že jsme Jasněnky a ševci. Líbili se nám i medvědi Ondra a Michal – bohužel leželi na zemi jako rozpláclé kožešiny. V místnostech byl krásný nábytek, kamna, krby, truhly, lustry. Kluci obdivovali zbrojnici, ve které byl k vidění mimo jiné i opravdový popravčí meč. Holkám se líbil pokoj s tajnou chodbou nebo hradní kaple svaté Alžběty. Nejlepší byla čtyřicetimetrová hluboká studna. Také zdejší expozice draků byla zajímavá. Zážitkem byly i velké zámecké papuče, ve kterých jsme se pohybovali při prohlídce hradu.


Po přesunu do obce Loštice jsme navštívili Muzeum Olomouckých tvarůžků Aloise Wesselse. Ve sklepě je dokumentováno mletí a lisování tvarohu, v dalších podlažích pak vlastní výroba, ale také výrobci a jejich osudy. V muzeu je řada původních a jedinečných dokladů o výrobě tvarůžků. Před prohlídkou jsme zhlédli film "Příběh neobvyklé vůně z vyprávění stréčka Křópala" – volné filmové zpracování historie výroby tvarůžků. V místní podnikové prodejně jsme pak mohli nakoupit pravé olomoucké tvarůžky z pestré nabídky.


Dalším zajímavým projektovým dnem byla návštěva nám nejbližší hory Hostýn, která je již několik stovek let cílem poutníků. My jsme tentokrát chtěli vidět hlavně třicetimetrový stožár větrné elektrárny VESTAS. Zblízka jsme mohli sledovat, jak je její provoz ovládán řídicím počítačem, který na základě dostupných informací dodávaných příslušnými čidly spouští provoz elektrárny.

Školní výlet i další projekty jsou dle hodnocení dětí „super“. Děkujeme všem učitelům – hlavně paní učitelce Mgr. Hance Janíkové a Bc. Zdeňkovi Machačíkovi, kteří výlet připravili. Poděkování patří i ředitelství školy, kuchařkám, a hlavně sponzorům, bez nichž bychom nemohli naše "superakce" uskutečnit. Mladší děti i rodiče děkují za uskutečnění výletu do ZOO Lešná ke Dni dětí  a také sponzorům.
 

 
                                                                                                                                                           Mgr. Dagmar Míčková



Design By Macik