Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Nová známka, nová kniha – Bystřice filatelistická

Dvě novinky pro filatelistickou veřejnost i zájemce o regionální kulturu a historii představila akce konaná v kruhovém sále bystřického zámku 23. června 2012. Slavnostně byla uvedena do užívání nová poštovní známka s Pannou Marií Svatohostýnskou vydaná Českou poštou 20. června 2012 při příležitosti 100. výročí korunovace milostné sochy Panny Marie na Svatém Hostýně. Zároveň byla za přítomnosti autora Vladimíra Krečmera představena nová publikace z Edice Zpravodaje nazvaná Historie poštovnictví v Bystřici pod Hostýnem.

Přestože oba tvůrcové známky – grafik, malíř a ilustrátor Oldřich Kulhánek a rytec Miloš Ondráček pozvání pořadatelů nepřijali, akce se zúčastnila řada významných hostů – zástupci České pošty, Matice svatohostýnské i Duchovní správy Svatý Hostýn. V úvodním projevu přivítal přítomné starosta města Zdeněk Pánek. „Město Bystřice pod Hostýnem se chce dnešní malou slavností připojit k zástupu těch, kteří vnímají svatohostýnskou tradici jako stálou součást života podhostýnského kraje,“ řekl v uvítacím projevu. Zvětšenou podobu nové poštovní známky symbolicky odhalili v obležení fotografů Ing. Alena Vozábalová, obchodní ředitelka České pošty, region Jižní Morava, a Mgr. Lubomíra Vývoda, předseda Matice svatohostýnské. Provizorní přepážka České pošty v předsálí byla zase již hodinu před začátkem programu v obležení dychtivých a nedočkavých filatelistů. Protože zájemců o novou známku přišlo několik stovek, fronta jako by neměla konce. Pozornost přitahovaly také pamětní listy vytvořené grafikem Oldřichem Páleníčkem a obálky prvního dne. Do konce akce prodala Česká pošta kolem 1 000 ks známek, 300 obálek prvního dne a všechny pamětní listy, jichž bylo pro tento významný den připraveno 150 ks.


Slavnostní uvedení známky s motivem Sv. Hostýna už bystřický zámek jednou zažil – bylo to v roce 2004, kdy vyšla známka s vyobrazením baziliky nanebevzetí Panny Marie. U zrodu myšlenky na vznik známek s hostýnskou tématikou stáli v obou případech členové místního Klubu českých filatelistů, především jeho předseda pan Antonín Mužný. Pro letošní slavnost připravili filatelisté skvělou výstavu celistvostí s mariánskými motivy, kterou si návštěvníci akce mohli prohlédnout ve vedlejším zámeckém sále.


Antonín Mužný spolupracoval také s Ing. Vladimírem Krečmerem na jedné z kapitol nové knihy Historie poštovnictví v Bystřice pod Hostýnem. Na uvedení knihy, o níž jsme se ve Zpravodaji již několikrát zmiňovali (viz zejména rozhovor s autorem v čísle 6/2012, str. 18–20) bylo v hlavním programu o něco méně času, než by si byla zasloužila. Vzácný host Ing. Krečmer, který se po dlouhých letech navzdory vysokému věku a zdravotním komplikacím znovu přijel podívat do svého rodného města, měl ale stejně hodně práce s rozdáváním autogramů a konverzací a povedlo se i několik příjemných a překvapivých setkání. Snad 11. publikace z Edice Zpravodaje najde své čtenáře i mezi nefilatelisty a snad oni najdou kromě jiného na vnitřní straně jejího přebalu až příliš důmyslně ukrytou fotomapu s označenými místy, na nichž se v historii nacházely bystřické pošty…
                                                                                                                                                                                     msch



Design By Macik