Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Úprava registru živnostenského podnikání

Od 1. 7. 2012 bude zahájen provoz základních registrů podle zákona č.111/2009 Sb., o základních registrech, ve znění pozdějších předpisů. Úpravou Registru živnostenského podnikání v návaznosti na základní registry veřejné správy (dále „Projekt“) dojde k významné změně ve fungování živnostenských úřadů vůči podnikatelům. Díky bezpečné a aktuální databázi dat o občanech a státních i nestátních subjektech v základních registrech nebude muset podnikatel obíhat úřady a opakovaně předkládat stále stejné dokumenty, (změna jména, bydliště nebo sídla atd.). Změnu provedenou na jednom úřadě získají z registru i ostatní úřady, které mají k údaji přístup na základě zákona. Zrychlí se tím proces vyřízení žádosti podnikatele a sníží byrokratická zátěž úřadů i podnikatelů.


Jádrem projektu je úprava programového vybavení Informačního systému Registru živnostenského podnikání (IS RŽP) tak, aby tento systém byl v souladu se zákonem č. 111/2009 Sb., o základních registrech připraven aktualizovat data v základním registru právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci (ROS) a využívat data ze základních registrů pro podporu vedení živnostenské agendy. Změna zákona o archivnictví a spisové službě umožní i ukládání různých listin v úložišti IS RŽP, např. doklad o odborné způsobilosti pro provozování živnosti v elektronické podobě. Podnikatel tedy tyto skutečnosti již nebude muset v budoucnu znovu dokládat.


Projekt přináší zajištění a rozšíření komunikace se základními registry tak, aby údaje již jednou vedené v některém z registrů mohly využívat i další registry veřejné správy, které s takovými údaji ze zákona pracují, zlepšení podnikatelského prostředí, a hlavně zjednodušení procesů pro podnikatele – například při vstupu do podnikání, tedy při ohlášení živnosti nebo podání žádosti o koncesi.

MVDr. Josef Drda
vedoucí živnostenského úřadu



Design By Macik