Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



100 let Boženy Páleníčkové

Dne 25. července 2013 si připomeneme 100. výročí narození bystřické spisovatelky –  prozaičky a básnířky Boženy Páleníčkové. Během svého života vytvořila rozsáhlé dílo ve formě novel, povídek a románů, většinou s historicko-dokumentárním, filosofickým a psychologickým obsahem. Její čtenáři ji ale znají také jako básnířku.

I v naší knihovně jsme si připomněli toto výročí. Během vzpomínkového odpoledne nás s životem a dílem Boženy Páleníčkové seznámil PhDr. Lukáš Průša, PhD., z ostravské univerzity, který se autorčiným dílem zabývá.
Součástí tohoto příjemného odpoledne byla také výstavka výtvarných prací spisovatelčina syna, grafika dr. Oldřicha Páleníčka, který literární dílo své matky často provázel kresbami a grafikami.
Výstavka bude přístupná ve vestibulu městské knihovny po celé léto. A pokud byste měli zájem o některou z knih Boženy Páleníčkové, můžete si u nás zapůjčit tyto tituly:

Beskydské smaragdy (ilustrace Mária Želibská) – povídky z Podhostýnského kraje,
Již tě neopustím (ilustrace Oldřich Páleníček) – sbírka reflexívních veršů,
Náhrdelník z Hostýna (ilustrace Oldřich Páleníček) – velmi čtivá novela z období II. světové války s bohatým dějem, příběh mladé dívky z podhostýnského kraje,
V zrcadle jednoho století (ilustrace Oldřich Páleníček, Mária Želibská) – próza,
Z rozkazu svědomí (ilustrace Oldřich Páleníček) – próza.        

   
JaRo



Design By Macik