Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Déšť potrápil i bystřické platany

Letošní dlouhá zima a deštivé jaro se projevily  i na stavu naší památné platanové aleje. Během týdne od 10. 6. začaly ze stromů opadávat listy tak jako na podzim. Příčinou padání listí je houba Apiognomonia veneta. V období vlhkého počasí se patogen pomocí spor rychle šíří, zvláště pokud jsou stromy blízko sebe.


Mikroskopická houba A. veneta je nečastějším houbovým patogenem vyskytujícím se na platanech nejen v České republice, ale také v dalších částech Evropy a Ameriky, kde se tyto stromy pěstují. V našich podmínkách škodlivost houby  není obecně tak významná jako  v oblastech s teplejším a vlhčím klimatem, kde tento patogen platany velmi silně poškozuje. V České republice se vyskytuje místně a nepravidelně a většinou nezpůsobuje vážnější škody.


Infekce platanů se projeví na jaře usycháním pupenů, výhonů a později i celých listů. Houbou napadené listy mají hnědé nekrotické skvrny nepravidelného tvaru. Skvrny se vyskytují podél středního nervu listu a větších žilek. Nekrotické skvrny později často splývají a spojují se přes prostor mezi žilkami. Listy následně opadávají. Z listů se houba šíří přes řapík do pletiv letorostů. Jestliže se infekce dále nerozšiřuje, vzniklé ranky zarůstají kalusem, až se úplně uzavřou. A. veneta přezimuje na opadaných listech a na kůře napadených částí mladých větví.


Naše platanová alej v takovém míře ještě napadena nebyla. Opakované infekce během celého vegetačního období a několik let po sobě mohou způsobit defoliace, ve vážnějších případech oslabení stromu a v extrémních případech i vážné poškození stromu.


V současné době probíhající plánované ošetření platanové aleje, kdy je prováděn zdravotní a bezpečnostní řez, není opatřením proti uvedenému patogenu. Účinným opatřením by byl pouze postřik, který v potřebném rozsahu není prakticky proveditelný.


Jak bylo zjištěno, uvedená choroba napadla v letošním roce ve zvýšené míře i platany v Kroměříži a Brně. Musíme doufat, že po zbytek roku a v příštích letech se nebude podobná klimatická situace opakovat a platany nebudou dále oslabovány.
                     Ing. Tomáš Svačina



Design By Macik