Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Arnošt Chodura, továrna na pletené zboží

Arnošt Chodura převzal výrobu pleteného zboží v roce 1935 od strakonické firmy Eduard Kropáček. První tři roky působil ještě ve Strakonicích, v roce 1938 firmu přestěhoval do Bystřice. Arnošt Chodura přišel do Bystřice spolu s manželkou a dvěma dětmi. Třicetiletého majitele továrny vedl ovšem bystřický městský úřad jen jako jejího „technického vedoucího“. Pletárny sídlily v ulici Na Domově a vyráběly pánské, dámské i dětské svetříky, vesty, prádlo a koupací úbory.


Vzhledem k tomu, že firma po přestěhování s výrobou vpodstatě znovu začínala, a navíc půl roku po jejím přesídlení do Bystřice přišly události kolem mnichovské dohody, nedosáhla její produkce velkých rozměrů. Továrna začínala se šesti zaměstnanci a do konce války jejich počet nepřesáhl třicítku. Stoupat začala výroba teprve po roce 1945. Tehdy tady pracovalo celkem 56 zaměstnanců, kteří vyrobili 280 kusů prádla denně.


V 50. a 60. letech se továrna specializovala na výrobu punčochového zboží, pánských ponožek a podkolenek. Po válce byla továrna tak jako mnoho jiných znárodněna. Národní podnik Chodura přešel v roce 1948 do správy Moravskoslezských pletáren v Rožnově pod Radhoštěm, o půl roku později byl začleněn do národního podniku Bruna Brno. V pozdějších letech prošly pletárny další reorganizací, staly se součástí rožnovské továrny Loana a o několik desítek let později zanikly docela.
            

-eda-

 

Milí čtenáři,
po prázdninách se v našem „průmyslovém“ seriálu začneme věnovat menším firmám, které v tisku často inzerovaly. Máte-li informace o obuvníku Bubílkovi, autodílně Místecký, cukrárně Stračinský, knihkupectví Svoboda, zednickém mistru Vašalovském, zlatníku a hodináři J. Karlovi nebo dalších bystřických drobných řemeslnících a obchodnících, prosím podělte se o ně s námi. Děkujeme
.



Design By Macik