Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



K šedesátinám souboru Rusava: 1984–1993

Počtvrté se k vám obracíme ze stránek Zpravodaje, abychom vám přiblížili tentokrát už čtvrté desetiletí fungování Valašského souboru písní a tanců Rusava. Své třicáté narozeniny soubor oslavil velkolepě, ovšem záhy se musel vyrovnávat s řadou zásadních změn.


Jak jsme připomněli již v minulém čísle, slavnostním vystoupením k třicátému výročí založení souboru v roce 1983 ukončili manželé Jaroslava a Stanislav Stanovští svou práci ve vedení souboru a do čela taneční skupiny se postavil nový výbor. Zároveň však započalo období, ve kterém soubor snad nejčastěji za dobu svého fungování cestoval do zahraničí. V květnu 1985 byla Rusava vyslána krajským národním výborem do rumunského Tirgoviště, hlavního města Valachie. Součástí zde předvedeného programu byla i řada písní z pořadu Setkání s písničkou a přáteli, věnovaného památce Daniela Slobody. Tato „setkání“ se ve druhé polovině osmdesátých let stala pevnou součástí bystřického kulturního kalendáře. Celkem bylo zorganizováno osm komponovaných pořadů, od roku 1984 každý rok jeden. Poprvé se povídalo právě o Danielu Slobodovi, podruhé o Františku Sušilovi, potřetí o Františku Táborském a jeho knize Rusava, jindy zase o zbojnících nebo humoru v lidových písničkách.


V létě roku 1987 vycestoval soubor na festival do německého Bitburgu. Zájezd byl spojen s návštěvou družebních souborů v Laichingenu a Gemündenu a týdenní účastí na 17. ročníku Setkání evropské mládeže na hradě Wewelsburg v kraji Paderborn. Bystřičany hostili členové německého souboru Danzdeel ze Salzkottenu, s nimiž dodnes pojí členy souboru, ať už pamětníky nebo nové taneční posily, pevné přátelství, které přerostlo i v partnerský závazek mezi městy Bystřicí a Salzkottenem.


V roce 1988 němečtí přátelé Rusavě návštěvu oplatili, když zavítali na oslavy třicátého pátého výročí založení souboru. Téhož roku soubor začal spolupracovat s ostravským studiem Československé televize a natočil zde několik pořadů z cyklu Písničky s ozvěnou a Úsměvy valašského Slavína.
Na velkolepém festivalu Wewelsburg zanechal soubor v roce 1987 velmi dobrý dojem, a tak byli Valaši z Bystřice opět pozváni hned na následující 18. ročník setkání na Wewelsburgu v roce 1989. Bystřickým tanečníkům a muzikantům dokonce patřil závěr galavečera!


Hned po návratu domů se soubor opět vydal na cesty, tentokrát jako součást delegace okresu Kroměříž do francouzského Chateaudunu. Tady 14. července Rusava účinkovala na oslavách dvoustého výročí Velké francouzské revoluce a její vystoupení se stalo vyvrcholením slavnostního celovečerního programu souborů z družebních měst z Německa, Kanady a Československa.


V čase převratných politických událostí v listopadu 1989 se přece jen uskutečnilo Setkání s písničkou a přáteli s podtitulem Humor a satira v lidové písni. S polistopadovým uvolněním pak přišla další vlna cestovatelských zážitků. Členství v organizaci Internationaler Partnerschaftring Hartberg přineslo Rusavě pozvání na Dny východní Evropy v rakouském Štýrsku, prostřednictvím krajanů žijících v Holandsku byl navázán kontakt se souborem Dobro došli z Zutphenu, kam soubor rovněž vycestoval. V roce 1990 vyjel soubor ještě do polského Sopotu, kde se zúčastnil prvního ročníku Mezinárodního festivalu folkloru  u příležitosti desetiletí Solidarity. Rok 1991 se pak nesl ve znamení příprav na další zájezd do Chateaudunu.


Na přelomu osmdesátých a devadesátých let odešel ze souboru Vladimír Očadlík a vedoucím taneční složky se stal Jiří Stanovský. V zimě následujícího roku se pak příznivci souboru setkali, jako každý rok, na Valašském bále, ovšem po několikaleté přestávce opět v prostorách klubu Sušil. V červenci soubor znovu zamířil do Německa, tentokrát na návštěvu k družebnímu souboru v městě Öhningenu u Bodamského jezera a také do Salzkottenu na oslavy výročí Danzdeelu.


Se změnou politické situace ubylo souboru vystoupení pro různé organizace a vyvstaly existenční starosti. Soubor Rusava se stal samostatným právním subjektem, stál u zrodu Folklorního sdružení České republiky a Valašského folklorního sdružení, které zastupují soubory v jednáních se státními institucemi. Čtyřicáté „narozeniny“ oslavovala Rusava pak skoro po celý rok 1993, přičemž letní částí oslav byl první ročník folklorní přehlídky v Bystřici pod Hostýnem, jež byla vlastně jakousi předzvěstí dnes pořádaného festivalu Na rynku v Bystřici.


Ještě dalších dvacet úspěšných let zbývá popsat na těchto stránkách, než se dostaneme k současnosti bystřického folklorního souboru. Tato léta si ale připomeneme až po prázdninách a věříme, že společně s námi pak 26. října oslavíte krásné šedesáté výročí souboru.


Na základě textů publikovaných Vladislavou Bělíkovou a Tomášem Čechem
sestavila Alžběta Vejrostová



Design By Macik