Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jak Bystřice slavila 80. narozeniny Jeho excelence Ernsta Loudona

Do prázdninového dvojčísla Zpravodaje jsme pro rubriku Historie připravili mimo jiné také zkrácený překlad článku, který vyšel v časopise Pozorovatel ve čtvrtek 13. září 1912. Text obsáhle popisuje oslavy, které uchystali Bystřičtí zámeckému pánu Ernstu Loudonovi k jeho 80. narozeninám. Oslavy byly na bystřické poměry značně rozsáhlé, trvaly plné dva dny a účastnily se jich stovky pozvaných, mezi nimiž nenajdeme jen vzácné hosty s modrou krví, ale i obyčejné obyvatele měst Bystřice a Hadersdorf a podhorské osady Herzogberg ve Štýrsku.
  
Do slavnostního hávu se Bystřice oděla už 5. září 1912. Všechny domy, od bohatých vilek až po nejchudší chaloupku, zdobily vlajky a lidé dávali najevo, jak dobře se na oslavy připravili. Část slavnosti přichystali pro jednoho z nejváženějších spoluobčanů sami Bystřičtí. Jeho excelence Ernst Loudon byl zřejmě mezi lidmi skutečně oblíbený, kromě mecenáše umění byl také donátorem sirotčince a spolu s manželkou Henriettou i podporovatelem dalších charitativních aktivit. Časopis Pozorovatel jej proto označil za „vzor šlechtice, otcovského přítele úřednictva, dobrodince chudiny, zkrátka šlechtice pravého rodem i duchem“.


  Vlastní oslavy Ernstových osmdesátin začaly ve čtvrtek 6. září 1912 ve večerních hodinách a kromě všech jeho blízkých se jich účastnila také velká část moravské šlechty a představitelů Bystřice. Zámecký pán se podle tisku dožil tohoto životního jubilea v duševní pohodě a dobré fyzické kondici.    

  
   V odpoledních hodinách přijeli do Bystřice zvláštními vlaky hosté z Hadersdorfu, představitelé obce, hasiči i pěvecký sbor, obyvatelé štýrského Herzogbergu a mnozí další, z Olomouce sem zavítal světící biskup Karel Wisnar. O půl osmé večer se všichni účastníci seřadili ve velké aleji v zámeckém parku do impozantního zástupu: Bystřici, Hadersdorf i Herzogberg reprezentovali nejen představitelé obecních úřadů, ale také zástupci téměř všech místních spolků. Stovky velkých pochodní i lampionů osvětlovaly setmělé koruny starých stromů, které byly svědky už mnoha loudonských oslav. Přesto měl náhle návštěvník dojem, jako by i ty staré stromy svými korunami ševelily a přály jubilantovi štěstí. Od jedněch lidských úst ke druhým zněla na adresu jubilantovu jen samá slova chvály.


   Za zvuků Thonetovy tovární kapely se průvod vydal parkem a zastavil se pod balkónem. Tady se vystřídaly pěvecké sbory z Bystřice i Hadersdorfu. Nejkrásněji ale zněl sbor padesáti bíle oděných děvčátek pod vedením varhaníka Kříže. Večer uzavřel impozantní ohňostroj, který vykouzlil na nebi jubilantovy iniciály.


   V pátek 7. září o půl deváté ráno zaplnili sváteční hosté zdejší farní kostel vyzdobený koberci a gobelíny, palmami a květinami, za oltářem stály jehličnaté stromky. Pro jeho excelenci tady byl připraven zvláštní trůn. Šlechtě byla vyhrazena křesílka v předních řadách, v lavicích seděli zástupci měst, úřadů a spolků, kompletní personál lesního statku i hospodářského úřadu. Po stranách lavic stáli nosiči spolkových praporů. Farář Vladimír Worel vyzval Ernsta Loudona, aby usedl na místo, a k oltáři přistoupil také biskup Wisnar spolu s dalšími 20 duchovními. Mši svatou doprovázel zpěv mužského pěveckého sboru. Poté měl dr. Wisnar k Ernstu Loudonovi přímluvu, při níž připomněl i oslavencovu zesnulou manželku Henriettu a zároveň s písemnými gratulacemi od olomouckého kardinála a papeže Pia X. předal oslavenci portrét svatého otce s vlastnoručním věnováním. Mše svatá pokračovala slavnostním Te Deum, po němž blahopřál oslavenci i klérus.


   Po mši se hosté shromáždili ve slavnostně vyzdobené jízdárně. Z březového dřeva tady byl vystavěný stan vyzdobený drapériemi a květinami, na nejvyšší části se skvěl erb rodu Loudonů. Po obou stranách pavilonu ležely koberce z květin, do nichž byly umístěny obrazy Hadersdorfu obklopeného vodní plochou a alpská scenérie s loveckým zámečkem Herzogberg. Ze skal tady padaly vodopády, jejichž voda ústila v horský potůček. Naproti tomu všemu se vypínal Hostýn, na jehož úpatí leželo oblíbené městečko Bystřice, kde se nacházel v zeleni ukrytý loudonský zámek. Partie zobrazující přírodu byly vyvedeny do nejmenšího detailu, od kapradin až po houby a další lesní rostliny. Nad touto scenérií stáli užaslí návštěvníci, vše tady bylo vyhotoveno podle vkusu lesmistra Blažka a malíře Ježka, kteří proměnili jízdárnu v pohádkovou lesní idylu.


   Pozvaní hosté obsadili na připravených tribunách 200 míst, mezi nimi úřednictvo, učitelé, státní úředníci, pěvecké sbory, představitelé církve i vzdálených měst a další hosté. Jubilant vstoupil v doprovodu svého vnuka Ernsta Gideona Loudona za hromadného dvojjazyčného pokřiku „Sláva!“ a vkročil do pavilonu, kde už ho očekávali dr. Wisnar a zástupci šlechtických rodů Seilernů (držitelé mj. např. Lukova a Přílep, z tohoto rodu pocházela oslavencova manželka Henrietta), Stillfriedů (držitelé Vizovic a Velkých Losin), Thunů (členku rodu Wilhelminu si později vzal Ernst Gideon Loudon za manželku, na Moravě drželi mj. Kvasice), Bukůvků (držitelů Ivanovic na Hané), Chotků, Kinských a dalších. Mezi slavnostními hosty najdeme také Richarda Thoneta s manželkou.


   Hold oslavenci zahájila hudební fanfára a pozdravení přítomných. Tanec mládeže v kostýmech střídal zpěv, kvartet lesních rohů a jódlování. Malé děvčátko z hor předalo oslavenci kytičku protěží. Následovaly další gratulace lesmistra Františka Blažka, hajného Scharfa, důchodního Doležela a mnoha dalších zaměstnanců správy panství. Poté následovaly oficiální gratulace z úst starosty Pospíšila a továrníka Zbořila, který Ernstu Loudonovi předal album vytvořené Františkem Ondrúškem. Jménem celého okresu a státních úředníků přišel oslavenci blahopřát okresní hejtman Hlošek a gratulace poddaných uzavírali krojovaní zástupci Valašska i Hané. Jubilant dojatě poděkoval za projevy tak velké náklonnosti a přijal rovněž blahopřání od zástupců šlechty.
  
Ačkoliv se Pozorovatel poměrně bohatě věnuje popisu pocitů Bystřičanů i obyvatel Dolních Rakous a Štýrska, jak se asi cítil samotný oslavenec, se v článku nedočteme. Přestože je text do značné míry tendenční, dokládá jednu poměrně podstatnou věc, že si bystřičtí i rakouští poddaní Jeho excelence Ernsta Loudona skutečně vážili. Ernst Loudon totiž projevoval o Bystřické živý zájem, což dokládá nejen tento článek, ale také korespondence některých zdejších rodáků (z nichž jmenujme např. Františka Táborského nebo Františka Ondrúška), kronika bystřického sirotčince a další písemnosti.


   Bystřice se pro Ernsta Loudona stala domovem více než rakouský Hadersdorf. Soukromí kronikáři popisují, že si Ernst dokonce najal pro sebe i své potomky učitele češtiny. Jak už jsme se zmínili, podporoval zdejší chudé, byl mecenášem Hanuše Schwaigra, poslancem říšského sněmu i moderním hospodářem. Stojí proto zato připomenout si několik zajímavostí z jeho života.


Narodil se v roce 1832 Olivieru Loudonovi a jeho mladičké manželce Viktorine, rozené hraběnce Troyer. Od dětství měl vzdělané vychovatele, kteří jej spolu s jeho otcem vedli k hlubokému vztahu k přírodě i kultuře – jak bylo ještě v 1. polovině 19. století zvykem, hrál i malý Ernst v zámeckém divadle. Když mu bylo 24 let, předal mu jeho otec Olivier správu bystřického panství a sám se natrvalo usadil v Hadersdorfu. A snad právě díky tomuto otcově kroku si Ernst vybudoval k Bystřici velmi blízký vztah. Pokračoval v otcově práci na zvelebování zámeckého parku, který otevřel veřejnosti. Uzavřena byla pouze malá růžová zahrada, zbytek parku zůstal volně přístupný, a dokonce se tady lázeňským hostům podávala žinčice.


   Ernstův zájem se ale neomezil jen na park. Na podhostýnských loukách choval ovce merino a snažil se také o vyšlechtění nového plemene koní. V roce 1861 podepsal smlouvu na odkup dřeva s Michaelem Thonetem, o několik desítek let později i s bratry Hrdličkovými. Vyhověl i četným žádostem na odkup pozemků na vrcholu kopce Hostýna, což umožnilo Matici svatohostýnské stavbu poutních domů. Matice jej za to jmenovala svým čestným členem. A byl to také Ernst Loudon, kdo v Bystřici v září roku 1897 vítal návštěvu nejvyšší, samotného císaře Františka Josefa I.


   Tři roky po námi popisovaných bouřlivých oslavách však Bystřice o jednoho ze svých nejvýznamnějších občanů přišla. Zemřel 26. května 1915. Odpočívá spolu se svou manželkou na zdejším hřbitově, který sám založil. Na jejich společném náhrobku dodnes čteme německý nápis: „Díky Boží milosti spolu žili v radosti i strasti, ve věrné lásce plných 52 let.“
-eda-



Design By Macik