Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb schválen

Na svém listopadovém zasedání schválilo zastupitelstvo města Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb ORP Bystřice pod Hostýnem na období 2013–2016.


Projekt komunitního plánování sociálních služeb v Bystřici pod Hostýnem a obcích ve správní působnosti města byl realizován od června 2011 do května 2013. Jak informovala vedoucí odboru sociálních věcí MěÚ Bystřice pod Hostýnem Mgr. Marcela Vegrichtová, realizátorem projektu bylo Centrum pro komunitní práci východní Morava ve spolupráci s partnerem projektu – městem Bystřice pod Hostýnem. Projekt s názvem „Zavedení procesů plánování dostupnosti sociálních služeb v ORP Bystřice pod Hostýnem“  byl financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.


Cílem bylo dlouhodobě zvýšit kvalitu, dostupnost a efektivnost stávajících sociálních služeb, podpořit již existující služby a naplánovat zavedení služeb nových. Dále pak zapojit jednotlivé subjekty (zadavatele, poskytovatele, uživatele a veřejnost) do sociální problematiky a potlačit sociální vyloučení u nejvíce ohrožených skupin obyvatel.
Byly vytvořeny tři pracovní skupiny zabývající se problematikou seniorů, osob se zdravotním postižením a rodin, mládeže a dětí. Průběh celého projektu řídil koordinační tým složený z pracovníků Centra pro komunitní práci východní Morava ve spolupráci se zástupci partnera projektu – města Bystřice pod Hostýnem, především s odborem sociálních věcí jako hlavním koordinátorem projektu.


Všeobecným cílem projektu bylo zajistit v Bystřici pod Hostýnem a okolních obcích fungování efektivního systému sociálních služeb, který bude podporovat začleňování u nejvíce ohrožených skupin obyvatel. Čerstvě vydaný Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb (SPRSS) má téměř 100 stran a je rozdělen do dvou částí. První, analytická část obsahuje převážně sociodemografické údaje, druhá část dokumentu se věnuje prioritám rozvoje sociálních služeb, rozdělených na pobytové, ambulantní a terénní služby. Jak uvedla ředitelka Centra pro komunitní práci východní Morava Bc. Gabriela Fellingerová, v případě pobytových služeb jde o zachování tří sociálních služeb – provozu Centra pro seniory Zahrada, Domova pro osoby se zdravotním postižením Javorník, Chvalčov, a týdenního stacionáře v rámci Domova pro osoby se zdravotním postižením Javorník, Chvalčov. Při plánování bylo zároveň zjištěno, že je třeba zřídit nové pobytové odlehčovací služby pro seniory a pro lidi se zdravotním postižením v Centru pro seniory Zahrada a také zřídit novou pobytovou službu domova se zvláštním režimem v Centru pro seniory Zahrada.


V případě ambulantních služeb jde o zachování provozu denního stacionáře pro seniory Chvalčov poskytované Oblastní charitou Bystřice pod Hostýnem a zachování provozu denního stacionáře v rámci Domova pro osoby se zdravotním postižením Javorník, Chvalčov. Posledním opatřením v této oblasti je zřízení nízkoprahového zařízení pro děti a mládež formou ambulantní služby.


V případě terénní služby jde o zachování osobní asistenční služby poskytované Oblastní charitou Bystřice pod Hostýnem, zachování pečovatelské služby poskytované Oblastní charitou Bystřice pod Hostýnem, zachování sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi poskytované Azylovým domem pro ženy a matky s dětmi, o. p. s., Vsetín, zachování sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi poskytované Fondem ohrožených dětí, pobočkou Zlín, zachování, sociální služby rané péče poskytované společností Educo Zlín a zachování činnosti intervenčního centra Zlín.


Kromě těchto sociálních služeb, tak jak jsou definovány zákonem o sociálních službách, je třeba řešit i jiné potřeby, zde neuvedené. Z toho důvodu byl vytvořen tzv. Zásobník projektů. V tomto zásobníku je celkem sedm opatření a to Zřízení denního centra pro zdravotně postižené děti, mládež a dospělé STONOšKA, Revitalizace Klubu důchodců, Bystřice pod Hostýnem – město bez bariér, Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením formou zřízení chráněné dílny, Řešení bytové problematiky osob se zdravotním postižením, Podpora vzdělávání zaměstnanců v oblasti sociálních služeb a Zavedení odborného dluhového poradenství.


Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb se stane prostředkem pro podporu optimálního rozvoje sociálních služeb schopných reagovat na reálné potřeby občanů na území ORP Bystřice pod Hostýnem.

Mgr. Marcela Vegrichtová
vedoucí odboru sociálních věcí MěÚ Bystřice pod Hostýnem, koordinátorka procesu komunitního plánování sociálních služeb



Design By Macik