Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Výstava Hollaru – z New Yorku rovnou k nám

Stalo se už zvykem, že se zároveň s hudebním festivalem Bystřické zámecké slavnosti zahajuje výstava, která představuje jeden z uměleckých vrcholů výstavní sezony. V letošním roce bude součástí festivalu výstava „Duchovní rozměr české grafiky“ pořádaná ve spolupráci se Sdružením českých umělců grafiků HOLLAR. Sdružení bylo založeno v roce 1917 a bylo pojmenováno po nejslavnějším českém rytci Václavu Hollarovi (1607–1677). Zakládající členové patřili převážně k žákům Maxe Švabinského. Činnost SČUG HOLLAR byla sice komunistickým režimem od roku 1972 do roku 1989 zakázána, po listopadu 1989 ale znovu obnovena. Dnes má SČUG HOLLAR 147 členů. Jedenáct z nich prezentuje svá díla na bystřické výstavě.


 Výstava Duchovní rozměr české grafiky navazuje na prezentaci „Duchovní rozměr II”, která se konala v Galerii HOLLAR v Praze v roce 2011. Byla původně připravena pro Manhattan Graphics Center přímo v centru Manhattanu, kde ji slavnostně otevřeli v loňském roce, a končila letos v březnu. Do Bystřice pod Hostýnem tedy putuje ze Spojených států jako do prvního místa v České republice. Svá díla vytvořená v mnoha technikách (litografie, lept, akvatinta, linoryt a kombinovaná technika) zde budou prezentovat Karel Demel, Eva Hašková, Helena Horálková, Jan Kavan, Markéta Králová, Alena Laufrová, Pavel Piekar, Miroslav Pošvic, Hana Storchová, Pavel Sukdolák a Naděžda Synecká. Kurátorsky výstavu připravila jedna z autorů, grafička Alena Laufrová.


Vystavené práce umožní návštěvníkům nahlédnout do vnitřního světa tvůrců, kteří se zamýšlejí nad základními otázkami lidské existence, tajemnými zákonitostmi přírody i vesmíru. K vidění jsou křehké krajiny Hany Storchové, meditující abstraktní kompozice Naděždy Synecké a Pavla Sukdoláka i technicky dokonale zpracované příběhy Evy Haškové či Karla Demela. Alena Laufrová k výstavě uvádí: „Výstava umožňuje nahlédnout do grafické kuchyně vybraných českých grafiků, členů SČUG HOLLAR, kteří spolu s dalšími členy zásadně přispívají k významnému postavení grafiky v české společnosti… Autoři mapují současný vývoj tzv. vyspělé společnosti, obrací se k literárním námětům. Pro mnohé autory je největší inspirací příroda ve své tajemné mnohotvárnosti, mnohoznačnosti a proměnlivosti.“


Výstava bude slavnostně zahájena v neděli 8. června 2014 v 17.30 hodin, úvodní slovo pronese Alena Laufrová, která zároveň přislíbila prezentovat českou grafiku i prostřednictvím komentované prohlídky výstavy dne. Výstava potrvá do 13. července, otevřena bude denně mimo pondělí od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00 hodin.

 

Mgr. Eva Nedělníková, Městské muzeum Bystřice pod Hostýnem


Fotografie


Design By Macik