Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Školáci čistili hory

Vyčistit nejnavštěvovanější turistické trasy hostýnských hor od nevzhledně vypadajícího odpadu se letos na jaře snažil spolek dobrovolných záchranářů Rescue team Hostýnské vrchy ve spolupráci s dětmi z bystřických škol. Velký jarní úklid v horách se letos konal už podesáté. „Díky nenápadné, ale rozsahem ojedinělé akci jsme dokázali uklidit celkem 64 kilometrů naplánovaných tras,“ uvádí předseda záchranářského spolku Vladimír Lang. „Sami bychom na takové množství kilometrů nestačili, a tak každoročně voláme na pomoc školáky. Nejvíce žáků přišlo letos ze ZŠ Bratrství, v rámci jejich environmentálního projektu Den Země. Pomáhaly ale i děti z dalších místních škol – ZŠ T. G. Masaryka, ZŠ praktické a ZŠ speciální i z dětského domova se školou. Sešlo se více než 150 zachránců čisté přírody. Všem patří velké poděkování.“ 


Financování této akce zaštiťuje mikroregion Podhostýnsko a s organizací pomáhá také odbor životního prostředí bystřické radnice. Součinnost při úklidu poskytují městská policie a Technické služby Bystřice pod Hostýnem.


Úklid 64 km turistických tras a území podél silnic zahrnoval katastry obcí Bystřice pod Hostýnem, Chvalčov, Loukov, Osíčko, Rajnochovice, Rusava a Slavkov. Uklízející tentokrát nasbírali 63 pytlů odpadu. Nejvíce ho leželo podél silnice mezi Chvalčovem a Tesákem – na třech kilometrech bylo vysbíráno celkem 15 pytlů PET-lahví, obalů, sklenic a konzerv. Na uvedeném úseku také bylo vyloveno z koryta Bystřičky osm pneumatik. Mezi nejzajímavější nálezy patří přední nárazník osobního auta uskladněný na zastavení Hostýnské magistrály „U Češků“ a psací stroj v lesích za Bludným. Nejoblíbenějšími nápoji bezohledných turistů jsou, vzhledem k nálezům, zřejmě kofola a energetické nápoje v plechovkách.


„Naším cílem je působit preventivně, proto spolupracujeme právě se školami. Jinak než výchovou, pozitivním příkladem a budováním postojů k životnímu prostředí se nám nepodaří ovlivnit návštěvníky hor,“ říká Vladimír Lang. Akce si cení také Jakub Juračka ze Skiareálu Troják. „Pokud chceme přesvědčit turisty, že Hostýnsko je nádherné místo stojící za návštěvu, musíme jim zajistit čisté prostředí. Zastavení plná odpadků a PET-lahví je od opakované návštěvy spíše odradí,“ říká Juračka a navrhuje, aby do akce byly napříště zapojeny také školy z dalších obcí mikroregionu. „Naší ambicí je akci rozšířit, vystupovat jednotně, výchovně působit, prospět Hostýnským vrchům a podpořit cestovní ruch v destinaci Hostýnsko,“ shodují se společně Vladimír Lang a Jakub Juračka.

Michal Zicháček
Rescue team Hostýnské vrchy



Design By Macik