Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



ZUŠKA inspirativní, pracovitá i zábavná

Dne 16. května se konal ve Zlíně festival „ZUŠKA?ZUŠKA!“. Tento projekt pořádalo 20 státních základních uměleckých škol zřizovaných Zlínským krajem. Umění zaplavilo Zlín. Centrem města zněla hudba všech žánrů. V kulturním institutu Alternativa vystavovali mladí výtvarníci a na Malé scéně se představili tanečníci a divadelníci. Večer se konal v Kongresovém centru reprezentativní koncert za účasti hejtmana Stanislava Mišáka a patronů jednotlivých oborů Jiřího Pavlici (hudební obor) a Ladislavy Košíkové (taneční obor). Z Prahy pozdravili vyprodaný sál Petr Nikl (výtvarný obor) a Pavel Zedníček (literárně-dramatický obor). Naši školu reprezentoval dechový orchestr pod vedením Mgr. Vladimíra Češka.


Zlínský multižánrový festival (snad se stane tradicí) chtěl upozornit na nespornou kvalitu a oprávněnost existence základních uměleckých škol. V názvu ZUŠ je ukryto poselství, které chtějí školy předávat. Z (základní) – základy dovedností pro radost a obohacení života i pro další studium na středních a vysokých školách. U (umělecká) – formuje umělecké cítění ve  čtyřech oborech: hudebním (jak klasickém tak moderním), výtvarném, literárně-dramatickém i tanečním. Š (škola) – ano, škola, nikoliv volnočasové zařízení. Děti se zde učí neplýtvat časem a rozvíjet své schopnosti. ZUŠky jsou jediným typem škol, které dlouhodobě, systematicky a komplexně vzdělávají od předškolního věku až do dospělosti.


I ZUŠ Bystřice pod Hostýnem je nositelkou těchto myšlenek. Proto také patří k úspěšným školám nejen ve Zlínském kraji. Najít měřítka v umění je velmi těžké. Jedním z ukazatelů kvality je účast a umístění v soutěžích.  Naše škola ani letos nezahálela. Již na začátku školního roku 17. října 2013 se zúčastnilo KVARTETO ZOBCOVÝCH FLÉTEN ve složení Alice Tiefenbachová, Tereza Nováková, Anna Nesvadbová, Nikola Chmelařová a DUO PŘÍČNÁ FLÉTNA a KLARINET Kristýna Fojtů, Štěpán Sklenář 20. ročníku mezinárodní interpretační soutěže „Karel Ditters z Dittersdorfu a hudební klasicismus“ pro komorní soubory ZUŠ, konzervatoří, středních hudebních škol a vysokých hudebních škol ve Vidnavě. Oba soubory pod vedením MgA. Pavly Caletkové (zobcové flétny a klarinet), Mgr. Jarmily Schuskové (příčná flétna) získaly 2. místa.


Od ledna škola žila soutěžemi, které každý rok vyhlašuje Ministerstvo školství. Nástroje se mění ve tříletých intervalech. Letos soutěžil také výtvarný a literárně-dramatický obor. Soutěž je postupová, čtyřkolová (školní, okresní, krajské a ústřední kolo). Jako první vstoupili do soutěžního klání klavíristé. V okresním kole měla naše škola 10 klavíristů. Ve velmi silné konkurenci se podařilo postoupit Janu Sanitrákovi ze třídy BcA. Martiny Studené. V krajském kole získal 2. místo (Kroměříž, 28. března). Měsíc duben byl bohatý na další krajská kola. Houslistka Adéla Tiefenbachová ze třídy Bc. Jany Kotasové získala čestné uznání (Uherské Hradiště, 1. dubna). Kytaristky Veronika Krpcová a Lucie Hilbertová ze třídy Aleny Cholastové byly oceněny 2. cenami (Kroměříž, 3. dubna). Dechový orchestr pod vedením Mgr. Vladimíra Češka obdržel 2. místo (Zdounky, 4. dubna).


Literárně-dramatický obor je na naší škole nejmladší.  Přesto získává krajská ocenění. Žáci ze třídy MgA. Bohumily Plesníkové se účastnili krajského kola 11. dubna v Karolince. Dominik Maliňák získal 2. místo v přednesu a Tomáš Omelka 3. místo v přednesu a za dramatizaci textu z knihy Daisy Mrázkové „Kluk s míčem“ získal 1. místo s postupem do ústředního kola, které se uskutečnilo 30. května v Uherském Hradišti.


Výtvarný obor patří k pilířům naší školy. Vedle velké výstavy „Zvíře“ v bystřickém zámku se výtvarníci zúčastnili krajského kola 2. května ve Zlíně. Všechny práce, které byly z naší školy přihlášeny, byly oceněny  postupem. „Počátky magie – komiks“, „Obrazy z umyvadla“, „Postoje – obraz dnešní společnosti“, „Výsledky přípravy na umělecké školy“ jsou názvy projektů žáků ze třídy Jiřiny Vrbecké. „Ještěry“ a „Kruh“ zpracovali žáci Mgr. Štěpánky Maliňákové. O „Možnostech papíru“ přesvědčili žáci MgA. Aleny Bártové. Do celostátní přehlídky animovaných filmů žáků ZUŠ ve Valašském Meziříčí OSKÁREK 2014 přihlásila paní učitelka Jiřina Vrbecká animovaný film svých žáků Štěpána Hurta, Adama Květoslava Horáka, Jiřího Vaňka, Dennise Mitáše, Šimona Slouky a Vojtěcha Grygara „Útok na hrad“. První kolo s účastí 54 filmů se konalo 9. května. Bystřický animovaný film postoupil do 2. kola a byl promítán 29. května v kině Svět ve Valašském Meziříčí.


Říká se, že úspěch je dvacet procent talentu a osmdesát procent práce. Už jen naučit se řemeslo stojí hodně trpělivosti. Děkujeme všem žákům a učitelům za jejich práci a nadšení. Přejeme jim hodně inspirace a radosti při objevování nových cest ve složitém uměleckém labyrintu.
Pavla Caletková ml.



Design By Macik