Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Nejen po stopách prince Charlese


Jestli se vám zdá, že jste název Hostětín už někde slyšeli, určitě se nepletete. Možná to bylo v souvislosti s návštěvou britského následníka trůnu prince Charlese  v České republice v roce 2010  nebo v souvislosti s různými ekologickými projekty, které obec realizovala díky spolupráci se vzdělávacím a informačním střediskem centra Veronica a  Občanským sdružením Tradice Bílých Karpat.


Hostětín je znám především jako obec s neobvyklou koncentrací modelových ekologických projektů, které jsou zaměřeny na využívání místních zdrojů, úspory energie, obnovitelné zdroje energie (především slunce a biomasu) a technologie šetrné k životnímu prostředí. Obec získala celou řadu ocenění, a to i evropského formátu.


Do Hostětína v Bílých Karpatech jsme se zajeli 2. května podívat také my, pedagogičtí pracovníci ZŠ Bratrství Čechů a Slováků, abychom zde načerpali nové informace a také inspiraci do výuky. A bylo toho k vidění celkem dost! Pracovnice centra Veronica nás nejprve seznámily s  celkovým konceptem Hostětína, pak jsme se rozdělili do dvou skupin a šli do terénu.  Co tu mají zajímavého? Obec je centrálně vytápěna biomasou, odpadní vodu čistí rostliny v kořenové čistírně, elektřinu vyrábějí dvě fotovoltanické elektrárny, nechybí ani energeticky úsporné veřejné osvětlení. Kromě toho v obci stojí pasivní dům Centra Veronica, historická sušírna ovoce a občané využívají solárního ohřevu vody. Nesmíme zapomenout ani na zahradu, které je řešena v souladu s prvky přírodních zahrad. Dvouhodinová prohlídka s výkladem končila návštěvou moštárny s BIO-produkcí, kde jsme měli možnost místní produkty ochutnat a také zakoupit.


Ing. Jitka Vašinová,
koordinátorka EVVO na ZŠ Bratrství  Č.a Sl. Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik