Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Z Krumlova s bramborou

Milan Obadal s Ivem Vybíralem to mají letos jako na houpačce. Na cizí trati zajedou pěkný výsledek, a doma se trápí. V Rakousku při Schneerosen Rally vyhráli svou třídu, na Valašské rally vylomili kolo a při posledním startu na těžké Rally Český Krumlov vybojovali 4. místo ve své třídě.


První dvoudenní závod domácího mistrovství se konal na jihu Čech v okolí Českého Krumlova. Pryč jsou doby, kdy k této soutěži patřil přívlastek „krásná slunečná řepková soutěž“. Počasí posádkám nepřálo a soutěž byla o to náročnější. Do Českého Krumlova se bystřická dvojice závodníků vypravila se svým vozem Honda Civic VTi. Kromě velmi těžkého závodu na ně čekala i silně početně obsazená třída. „Hned po zveřejnění startovní listiny jsme věděli, že to na Krumlově bude opravdu boj. Kvalitní účast v naší třídě 9 a k tomu jedny z nejtěžších rychlostních zkoušek, to byla jistota opravdu výživného svezení,“ říká Ivo Vybíral.


Kluci boj nevzdávali a na soutěž se velmi těšili. Začátek závodu ale pro posádku zpočátku nevypadal vůbec dobře, chvíli to dokonce vypadalo, že Milan s Ivem budou muset po první rychlostní zkoušce odstoupit. „Hned po první erzetě nás zklamala technika, vyvřela nám voda a mechanici měli pouze patnáct minut na to, aby s tím něco udělali. Klukům se to naštěstí podařilo opravit, ale bohužel ne v časovém limitu, takže jsme z časovky odjížděli s dvacetisekundovou penalizací,“ vysvětlil počáteční problémy v soutěži Milan Obadal. Zbývající rychlostní zkoušky první etapy probíhaly v poklidnějším režimu, jenže ztráta se pořád projevovala. Úvodní etapu tak posádka dokončila na 6. místě ve třídě 9 a na 53. místě absolutního pořadí.


Začátek sobotní etapy neprobíhal přesně podle představ posádky. Chvíli trvalo, než se  dostala do správného tempa. S prvním průjezdem rychlostní zkouškou Kohout nebyli moc spokojeni. „Ráno jsme se asi špatně vyspali nebo na nás dolehlo nepříznivé a mrzuté počasí, rozhodně jsme si vstup do sobotní části závodu představovali jinak. Naštěstí jsme špatné tempo opustili na první zkoušce a dál jsme si závod užívali. To bylo vidět i na časech,“ popsal pomalejší sobotní rozjezd Ivo Vybíral. Pak ale přišel ještě jeden kritický moment. Na závěr byla pro posádky připravena nejdelší a nejtěžší rychlostní zkouška, která se jmenovala Lipno a jela se hned dvakrát po sobě. „Rychlostní zkouška Lipno byla hodně těžká. Po velice dobrém a rychlém tempu přišla malá chybička – nedobrzdili jsme po velkém náletu do levé zatáčky. Naštěstí se auto zastavilo ještě před kamenitým břehem. Vycouvali jsme, ale stálo nás to drahocenné vteřinky. Druhý průjezd jsme odjeli na jistotu, abychom úspěšně dokončili tuto velice těžkou rally,“ podělil se o krušné momenty Milan Obadal.


Milan Obadal svůj premiérový start na českokrumlovské soutěži korunoval umístěním v cíli. Ivo Vybíral dostál heslu „do třetice to musí vyjít“ a po dvou neúspěšných pokusech si mohl spolu s Milanem vychutnat krásnou atmosféru při závěru soutěže v Jelení zahradě. Do cíle si závodníci přijeli pro 4. místo ve třídě 9 a 29. místo v hodnocení Mezinárodního mistrovství České republiky v rally.
MO 



Design By Macik