Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



KNIŽNÍ NOVINKY V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ

Červen je ve srovnání s ostatními měsíci na pranostiky poměrně chudý. Nejvíce se jich naskýtá u svátku Medarda, Víta a Jana Křtitele. Obecné pranostiky pro červen jsou následující:  Když v červnu severní větry vějí, tu se bouřky opozdějí. Netřeba v červnu o déšť prositi, přijde, jak začnem kositi. Červen mokrý a studený – bývají žně vždy zkaženy. Červen-li více suchý než mokrý panuje, dobrým vínem naše sudy naplňuje.
Možná že je červen chudý na pranostiky, určitě je ale bohatý nabídkou nových knih v naší knihovně. Jen si přijďte vybrat.

Beletrie
Crompton, R.: Medozvěstka. Strhující atmosférická detektivka z prostředí, kde o životě a smrti rozhoduje kmenová politika.
Engelmann, K.: Stockholmský oktáv. Mistrovský historický thriller, jehož děj nás vtáhne do světa intrik a kouzel v 18. století ve Švédsku.
Janečková, K.: Deník Gréty Kaiserové. Příběh dvou rakouských sester, jejichž život změní autonehoda, při níž zemře jejich matka a Grétina sestra zůstane postižená.
Lochmannová, E.: Osm týdnů v blázinci. Třicetiletá Mila se s diagnózou deprese octne na psychosomatické klinice. Nakolik je ale vlastně Mila blázen? Působivý román o šílenství v časech normálnosti.
Romanová, Ľ.: Milosrdný spánek. Ve své knize shromáždila autorka zajímavé, dojemné, smutné i veselé příběhy pacientů, s nimiž se za více než dvacet let své práce na ARO setkala.
Rytířová, H.: Jsem mrtvý, neplačte. Dojemný příběh z 1. světové války inspirovaný skutečným příběhem.
Scharschmied, H.: Už nejsem Tvá dcera. Autobiografická zpověď autorky o nelehkém údělu adoptovaných dětí.
Schejbalová, T.: Zoufalec. Životní příběh Josefa, čerstvého padesátníka, který se ve čtyřiceti sedmi letech stává existenčním outsiderem. Román byl napsán na základě skutečných událostí.

Naučná literatura
Bertl, I.: Grafologie v partnerském poradenství. Kniha je nejen analýzou vybraných písemných projevů skutečných partnerských dvojic, ale všímá si i rodinných vztahů, které nás při hledání vhodného partnera často ovlivňují více, než jsme ochotni si připustit.
Forczyk, R.: Bf 110 vs Lancaster. Evropa 1942-45. Popis letadel, která se vzájemně střetávala v boji, a letců, kteří na nich bojovali. Vydejte se na bojiště a ponořte se do zážitků ze skutečných bojů minulosti.
Górnicka, J.: Cesta ke zdravé páteři a kloubům. Ověřené rady na revmatické bolesti a nemoci kostí, kloubů a páteře.
Luttrell, M.: Operace Redwing. Svědectví účastníka neúspěšné bojové akce Navy SEAL – příběh velitele střeleckého týmu Marcuse Luttrella, který jako jediný operaci Redwing přežil.
Robinson, J.: Grace, kněžna monacká. Příběh hollywoodské hvězdy, která se vzdala své oslnivé kariéry. Na samém vrcholu slávy se provdala za monackého knížete Rainiera III. a stala se navždy Grace, kněžnou z Monaka.

Knihy pro děti
Cramp, D.: Včelařství. Praktická příručka pro včelaře – od pořízení včelstev, přes včelařské práce v průběhu roku, až po medobraní.
Green, S.: Napůl zlý. Další fantasy román z čarodějnického prostředí, který se však od ostatních podobných knih liší svým pojetím a také temnější atmosférou.
Krolupperová, D.: Zmizelá škola. Bohatě ilustrovaná knížka pro všechny milovníky zábavných příběhů a malé odpůrce školního vyučování.
Mrázek, P.: O kometě Bětě. Osm pohádkových příběhů o rozpustilé vesmírné tulačce, kometě Bětě. Pro zvídavé čtenáře jsou v knize vysvětlivky pojmů, co je hvězda, neutronová hvězda, černá díra, planeta, asteroid aj.
Svingen, A.: Balada o zlomeném nosu. Román o tom, jaké to je být jiný než ostatní, a také o tom, kde všude se dají najít lidé, kterým na nás záleží.
Vhrsti: O Vendulce a drakovi. Vtipný akční příběh s pohádkovým podtónem. Když se Vendulka dozví, že se v městské knihovně usídlila lítá saň, nedá jí to a rozhodne se podívat se na ni zblízka.

Další knižní novinky a fond knihovny najdete na adrese www.knihbph.cz .
JaRo



Design By Macik