Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Část maleb v kruhovém sále restaurována

Návštěvníci prvních letošních výstav zahajovaných v kruhovém, obřadním, hudebním či prostě svátečním sále bystřického zámku si jistě všimli, že přízemní partie iluzivních maleb Jana Svitáka na jeho stěnách jsou o něco krásnější a úplnější. V polovině dubna totiž dokončili restaurátoři Magda a Miroslav Bodanští ze Zlína práce na obnově maleb v soklové části sálu.


Malba s iluzivními architektonickými prvky, která opticky otevírá sál do rozlehlé exotické krajiny a antickými zříceninami, vznikla roku 1805 a jsou na ní patrné stopy klasicismu, empíru i počínajícího romantismu. Technikou chiaroscuro, modelování světlem, jsou na stěnách nad podlahou zachyceny biblické výjevy. 
Jak uvádí restaurátorská zpráva, malba se už jednou renovovala a na místech monochromních ploch byla pravděpodobně plošněji přemalována. V soklových partiích malby objevili restaurátoři četná mechanická poškození. Barevná vrstva v šupinách opadávala a místy odkrývala bílý vápenný podklad. Na jiných místech byla poškozena pouze druhotná vrstva barev z předešlého restaurování a pod ní se objevovala malba původní.  Malba byla narušena také v okolí elektrických zásuvek a pod elektrickým přímotopem, poškození omítky zjistili restaurátoři na hranách stěn a v okolí soklových lišt.


Restaurátorské práce probíhaly v sále před zahájením letošní sezony. Malba byla zbavena hrubých nečistot pomocí vlasových štětců a barevná vrstva v okolí defektů zpevněna jemnou akrylátovou disperzí tak, aby zůstaly zachovány optické vlastnosti malby. Drobné defekty a otvory nad úrovní podlahy restaurátoři zatmelili vápenným štukem a povrch tmelů byl zatažen tónovaným vápenným nátěrem. Retušovalo se práškovými pigmenty, křídou a kaolinem.


Drobná poškození maleb v kruhovém sále vzniklá pohybem velkého množství osob při společenských akcích a pozůstatky po loňských opravách elektroinstalace byly díky odbornému restaurátorskému zásahu odstraněny. Sál má zase o něco blíže k dokonalosti.
msch 



Design By Macik