Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Valašský desetiboj: Přijďte na bystřický rynek podesáté fandit folkloru

Vynikající zahraniční a tuzemské soubory roztančí první červencový víkend náměstí v Bystřici pod Hostýnem. Barevný rej krojů, temperamentních tanců a veselých písní odstartuje prázdniny v podhostýnském regionu. Zveme vás na Desátý mezinárodní folklorní festival Na rynku v Bystřici.

Tančit a zpívat se na bystřickém náměstí bude opravdu podesáté! Příznivce folkloru, lidových písniček a tanců jsme sem poprvé zvali před dvaceti lety. Od té doby se mnoho změnilo. Festival vyrostl co do krásy, ale i co do velikosti. Za uplynulých devět ročníků Bystřice přivítala desítky souborů ze čtyř kontinentů, vyrostlo i nov pódium, vznikly oblíbené festivalové noviny a přibylo diváků. Děkujeme vám!


Koho letos na rynku uvidíte? Pozvání bystřického souboru Rusava letos přijal partnerský chorvatský soubor August Cesarec Brckovljani a z jihovýchodní Evropy přijede i další z hostů, rumunský taneční soubor Ansamblul Romanašul Zadareni. Trojici zahraničních hostů doplní belgičtí tanečníci ze souboru Drieske Nijpers Sint-Gillis. Chybět ale nebudou ani atraktivní hosté z Moravy a Slezska.  Lašské tance a písničky představí soubor Ondřejnica ze Staré Vsi nad Ondřejnicí, slezské soubor Gorole z Mostů u Jablůnkova a ty slovácké Olšava z Uherského Brodu. Různorodé regiony Valašska zastoupí kromě domácího souboru Rusava ještě soubor Vizovjánek z Vizovic. Navíc se v hlavním programu předvedou skvělí gajdoši ze Zlínského kraje a jejich slovenští hosté.


Odpolednímu sobotnímu programu dospělých souborů bude dopoledne předcházet vystoupení dětských tanečníků a muzikantů. Především děti z Bystřice a okolí ze souborů Píšťaličky a Malá Rusava znovu předvedou, co nového se za dva roky naučily. A podpoří je Valášci z Rusavy a Děcka ze Skoronic.


Program festivalu ale odstartuje již o den dříve. Už v pátek se rozezvučí bystřické zámecké nádvoří, kde pokřtí své již čtvrté CD cimbálová muzika Bukovinka. Písničky ze Záhoří jsou trochu jiné než ty valašské, které dosud v repertoáru této výborné mladé muziky převažovaly, určitě si ale také najdou cestu k vašemu srdci, protože jsou prostě naše, bystřické, o Hostýně a o tom, jak nad ním krásně slunko svítí. A navíc v tom ani tentokrát Bukovinka není sama, kromě Jaderniček barevnost nového CD podpořili svými plnými hlasy zpěváci z hanáckého sboru Rovina, které už Bystřice slyšela při vánočních koncertech. Přijďte si tedy na premiéru poslechnout, jak zní to naše Záhoří! Poté, co Bukovinka pokřtí svou novou nahrávku, vystoupí na bystřickém zámku brněnská kapela Cimbal Classic.


Program festivalu snad ani Bystřičanům, stálým příznivcům, nemusíme více představovat. Nebude chybět tradiční průvod, jarmark ani večerní taneční škola, a možná přijde i nějaké to překvapení. A protože je to festival jubilejní, desátý, bude letos alespoň maličko jiný. Bude to prostě takový náš malý valašský desetiboj. Fanděte s námi od 3. do 5. července folkloru!

Alžběta Vejrostová 



Design By Macik