Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



SOS Kajuta oslavila rok své činnosti

Přesně jeden rok uplynul od otevření nízkoprahového centra pro děti a mládež v Bystřici pod Hostýnem SOS Kajuta. V úterý 5. května 2015 se konal v prostorách nízkoprahového centra den otevřených dveří a návštěvníci si mohli prohlédnout vnitřek klubovny, prezentaci činnosti za uplynulý rok a dozvědět se, jak SOS Kajuta funguje a jakým způsobem se v ní s dětmi pracuje. Ke společné diskusi a bilancování se v Kajutě s jejími pracovníky Mgr. Radimem Kejíkem a Annou Adámkovou, DiS., sešli ředitel SOS dětské vesničky Chvalčov Mgr. Cyril Maliňák, vedoucí odboru sociálních věcí MěÚ Bystřice pod Hostýnem Mgr. Marcela Vegrichtová, velitel bystřické městské policie Bc. str. Radek Sigmund, Mgr. Eliška Pilmajerová, výchovná poradkyně a učitelka ZŠ T. G. M., a Bc. Tamara Sichálková, terénní pracovnice z Arga Zlín, společnosti dobré vůle. Všichni přítomní ocenili činnost SOS Kajuty jako velmi přínosnou a potřebnou. Některé děti se díky působnosti Kajuty podaří alespoň částečně vyvést z problémového prostředí, najdou zde podporu a pomoc, jsou motivovány k lepším výsledkům ve škole a mají možnost zajímavě strávit volný čas.


SOS Kajutu provozuje jako jeden ze svých programů pro ohrožené děti SOS Dětská vesnička Chvalčov a zaměřuje se převážně na klienty ze sociálně znevýhodněných rodin. Jim nabízí kromě smysluplného využití volného času mimo jiné také doučování. Děti se mohou připravovat do matematiky, českého jazyka nebo do předmětů, které jim dělají největší potíže. „Máme tady víceméně stálé návštěvníky, někteří si už Kajutu oblíbili a docházejí sem prakticky denně po vyučování. Nabízíme něco, co jim doma chybí,“ říká sociální pracovnice nízkoprahového centra Anna Adámková.


Během roku své činnosti připravila SOS Kajuta osm výletů do okolí Bystřice pod Hostýnem a děti, které se na výlet běžně jen tak nedostanou, mohly navštívit Štramberskou Trúbu, zámek v Tovačově, muzeum Tatry v Kopřivnici či hrad u Starého Jičína. Pro některé z dětí se jednalo o jejich první výlet v životě. K pravidelné celoroční činnosti Kajuty patří sportovní aktivity v tělocvičně i na hřišti, deskové a stolní hry v klubovně a také možnost využít počítačů. „S kázní větší problémy nemáme, myslím, že se nám za rok podařilo nastavit určitá pravidla a ta se dodržují,“ říká Mgr. Radim Kejík, vedoucí Kajuty. „Pokud někdo nerespektuje pravidla, nebere ohledy na ostatní a chová se nepřijatelně, z centra ho vykážeme. V případě některých problémovějších dětí jsme se snažili osobně jednat s rodiči, neměli jsme ale úspěch.“


Cestu do SOS Kajuty v Bystřici pod Hostýnem si našlo za uplynulých 12 měsíců přes 115 klientů. Všechny služby, které SOS Kajuta poskytuje, jsou zadarmo a anonymní. Provoz SOS Kajuty je financován s podporou Zlínského kraje a města Bystřice pod Hostýnem.


Děti a mládež od 6 do 18 let mohou do klubovny na Přerovské ulici 1634, I. poschodí, přijít i během letních prázdnin, a to každý pracovní den od 9 do 14 hodin.

-rk-, msch



Design By Macik