Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Revitalizace zámeckých interiérů

Postupná obnova bystřického zámku a jeho interiérů by měla pokračovat i v letošním roce. Město loni zajistilo restaurátorský průzkum původních dřevěných prvků – dvoukřídlých dveří vč. obkladů, obložení okenních výklenků a stěn, okenních rámů a podlah ve výstavních prostorách ve 2. nadzemním podlaží. Jednotlivé konstrukce těchto prvků jsou vyrobeny z masivního smrkového, dubového a jasanového dřeva, přičemž každý z nich má svoji specifickou povrchovou úpravu, a to vždy podle dané místnosti nebo své doby výroby. Průzkum provedla odborná restaurátorská firma v celkem devíti výstavních místnostech a v komunikačních a přístupových prostorách. Na základě průzkumu byl zpracovaný restaurátorský záměr, který navrhuje koncepci restaurátorského zásahu a obnovy v jednotlivých místnostech a pro jednotlivé dřevěné prvky zvlášť. Navrženým způsobem by měla být postupně provedena kompletní oprava, obnova a ošetření všech dřevěných prvků. Podle restaurátorského záměru si tyto zásahy vyžádají zhruba 5.458.000 Kč. Vzhledem k finanční náročnosti bude obnova prováděna po částech a současně bude město usilovat o získání dotace ze Zlínského kraje, který každoročně vyhlašuje Výzvu na stavební obnovu a restaurování kulturních památek a památek místního významu.

V roce 2016 město počítá s obnovou uměleckořemeslných dřevěných prvků a obnovou parketových podlah ve dvou místnostech v severovýchodní části zámku, odkud byla v loňském roce přestěhována stálá výstava ohýbaného nábytku do nových výstavních prostor ve 2. NP východního křídla.

Projektový úkol „Zámek Bystřice pod Hostýnem – obnova původních dřevěných prvků ve výstavních prostorách ve 2. NP – 1. etapa“ schválila Rada města Bystřice pod Hostýnem na svém lednovém zasedání. Současně rozhodla vyhlásit zadávací řízení na veřejnou zakázku malého rozsahu na realizaci akce.
-red-



Design By Macik