Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Poplatek za komunální odpad – pozor změna!

Zastupitelstvo města Bystřice pod Hostýnem schválilo v prosinci 2015 novou obecně závaznou vyhlášku o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů (dále jen „komunální odpad“), a to s účinností od 1. ledna 2016.

Poplatek za komunální odpad se zvyšuje od 1. ledna 2016 o 24 Kč, tedy ze stávajících 492 Kč na 516 Kč ročně.

Osvobození od poplatku
Od poplatku je osvobozena fyzická osoba, která je
• umístěna do dětského domova pro děti do 3 let věku, školského zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy nebo školského zařízení pro preventivně výchovnou péči na základě rozhodnutí soudu nebo smlouvy,
• umístěna do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc na základě rozhodnutí soudu, na žádost obecního úřadu obce s rozšířenou působností, zákonného zástupce dítěte nebo nezletilého,
• jako nezaopatřené dítě umístěna v domově pro osoby se zdravotním postižením na základě rozhodnutí soudu nebo smlouvy o poskytnutí sociální služby, nebo
• umístěna v domově pro osoby se zdravotním postižením, domově pro seniory, domově se zvláštním režimem nebo chráněném bydlení.

Osvobozeni jsou dále poplatníci, kteří se v roce, za který se poplatek platí, fakticky zdržují nejméně 10 kalendářních měsíců mimo území města z důvodu pobytu:
• v léčebně dlouhodobě nemocných (neuvedených výše),
• mimo území České republiky,
• ve vyšetřovací vazbě, případně výkonu trestu,
pokud o osvobození požádají a délku pobytu mimo území města a jeho důvod prokazatelně doloží správci poplatku nejpozději do dne splatnosti poplatku za daný rok.

Osvobozeni jsou také poplatníci, kteří
• v roce, za který se platí poplatek, nedovrší 1 rok věku,
• v roce, za který se platí poplatek, přesáhnou 85 let věku,
• jsou držiteli průkazu ZTP/P.

Poplatek nehradí ani občané města, kteří mají pobyt na adrese v Bystřici pod Hostýnem v ulici Cihelna.

Snížená sazba poplatku
Poplatník, který v roce, za který se platí poplatek, nedovrší 6 let věku nebo který přesáhne 75 let věku, platí v daném roce dle vyhlášky 50 % sazby.
Vlastníci stavby určené k individuální rekreaci, bytu nebo rodinného domu, ve kterých není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba, a zároveň mají všichni vlastníci trvalý pobyt na území města Bystřice pod Hostýnem, platí v daném roce poplatek ve výši 50 % sazby. Poplatková povinnost zůstává těmto vlastníkům zachována v plné výši, nevztahují-li se na ně důvody pro osvobození nebo úlevu.

Splatnost
Poplatek je splatný jednorázově, a to nejpozději do 31. 5. příslušného kalendářního roku.
Vznikne-li poplatníkovi poplatková povinnost v průběhu kalendářního roku, je poplatek splatný do 30 dnů ode dne vzniku poplatkové povinnosti.
Platné znění nové obecně závazné vyhlášky o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů naleznete na webových stránkách města Bystřice pod Hostýnem, odkaz
http://www.mubph.cz/clanek.php?id=3797.

Místní poplatek ze psů
Místní poplatek ze psů zůstává pro rok 2016 beze změn. Je splatný do 15. února. Činí-li poplatek více než 800 Kč, lze jej zaplatit ve dvou stejně velkých splátkách, a to 1. splátku do 15. února a 2. splátku do 15. července příslušného kalendářního roku.

Platné znění nové obecně závazné vyhlášky o místním poplatku ze psů naleznete na webových stránkách města Bystřice pod Hostýnem, odkaz
http://www.mubph.cz/clanek.php?id=777

Forma úhrady místních poplatků
• bezhotovostně na účet číslo 27-1477670217/0100 vedený u Komerční banky, a. s
• poštovní poukázkou
• hotově nebo platební kartou v pokladně umístěné v 1. patře budovy radnice (pokladní hodiny: pondělí, středa 7.30–17.00; úterý, čtvrtek 7.30–15.30; pátek 7.30–12.00). Úřad je v době od 12:00 do 13:00 uzavřen.

U platby je nutno vždy uvést variabilní symbol, který má každý poplatník přidělen na svém osobním daňovém účtu pro každý místní poplatek zvlášť.
V případě dotazů se můžete obracet na finanční odbor, oddělení správy daní a poplatků: tel.: 573 501 974 – Mgr. Emílie Pánková, 573 501 951 – Martina Rokosová, Pavla Krištůfková,

Mgr. Emílie Pánková



Design By Macik