Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Tříkrálové koledníky mráz nezastavil

„My tři králové jdeme k vám...“ teple oblečeni, vyzbrojeni dobrou náladou  a s chutí pomoci těm, kteří to skutečně potřebují. Mezi 2. a 9. lednem 2016 se zapojili malí a velcí koledníci do největší dobrovolnické akce – Tříkrálové sbírky. Nikdo přesně neumí vysvětlit, proč mnozí obětují svůj volný čas a zřeknou se domácího pohodlí. Odpovědí je pravděpodobně touha v srdci člověka, která ho žene ohlašovat, že svět má naději, protože přišel Spasitel. A když máte takovou informaci, nemůžete si ji nechat pro sebe.

Celkem koledovalo 64 skupinek a některé děti i více dní. I když počasí moc nepřálo, neodradilo je to. Velký obdiv patří i dětem ze sdružení StonoŠka. Ti jsou každý rok v jakémkoliv počasí ochotni tlačit vozíčky a tu svou trasu absolvovat. Za jejich organizaci děkujeme paní Dagmar Božovské a paní Aleně Apolenářové.

Nemůžeme opomenout ani chovanky z ÚSP Javorník ve Chvalčově a jejich vedoucí Karlu Studenou, které i tento rok ochotně pomohly. Již 16 let obcházejí tu stejnou trasu a jinou ani nechtějí. Proč? „To není jen kvůli sbírce,“ říká Karla Studená, „těšíme se na krásná setkání s těmi lidmi. Znají nás už i po jméně, přijímají nás do svých příbytků, pohostí nás, pustí nás k nemocným až k lůžku, popovídají si s námi, zazpívají si s námi koledy a vždy nás úžasně dokáží přijmout. To koledování trvá možná déle (8–10 hodin), ale je to pro nás takovým pozitivním nastartováním do nového roku.“
Finanční dary byly vybírány do pokladniček, které byly zapečetěny úředníky města či obce. Celkem bylo ve městě a obcích v působnosti Oblastní charity Bystřice pod Hostýnem vybráno 329.533 Kč. Z toho:

v Bystřici pod Hostýnem    105.713 Kč
ve Chvalčově     25.872 Kč    
v Rychlově          21.053 Kč 
 v Loukově        19.467 Kč
v Podhradní Lhotě    16.350 Kč
na Rusavě       16.153 Kč
ve Slavkově pod Hostýnem  15.578 Kč
v Osíčku     13.820 Kč
ve Vítonicích    13.814 Kč
v Komárnu    11.376 Kč
v Chomýži     11.362 Kč
v Brusném    10.641 Kč
v Hlinsku pod Hostýnem  10.102 Kč
v Rajnochovicích      9. 365 Kč
v Libosvárech      8.213 Kč
v Mrlínku      5.670 Kč
v Bílavsku      5.154 Kč
v Blazicích      5.013 Kč
v Sovadině      4.817 Kč

 
Část výtěžku sbírky zůstane na kontě Charity Česká republika. Využije se aktuálně na pomoc v zahraničí a na významné charitní projekty v rámci diecézních charit. Zbylá část výtěžku se vrátí do Oblastní charity Bystřice pod Hostýnem a bude použita na přímou pomoc sociálně slabým lidem v našem regionu a na další rozvoj služeb oblastní charity. 
Všem občanům děkujeme, že přispěli do této sbírky svým dílem – ať už to bylo penězi, laskavým přijetím koledníků, pohoštěním, zájmem o tuto akci nebo jen milým úsměvem. Je to znak toho, že lidí s dobrým srdcem a ochotou pomáhat se u nás najde ještě stále dost.

Srdečně také děkujeme všem, kdo se jakkoliv podíleli na úspěšné realizaci sbírky, koledníkům, dětem i dospělým, starostům a úředníkům města a obcí, bez nichž by dobročinná akce takového rozsahu byla neuskutečnitelná.
Rok od roku nejen stoupá štědrost dárců, ale bohužel se rozšiřuje i počet lidi v nouzi, takže působení charity bude stále potřeba. Děkujeme, že díky Tříkrálové sbírce můžeme i my někomu pomáhat, že se můžeme přitom učit dávat a můžeme i takovým způsobem bojovat za lepší a hezčí svět... Nikdy nevíme, kdy pomoc budeme potřebovat právě my.

Mgr. Helena Janovská
pastorační asistent
Oblastní charita Bystřice pod Hostýnem

 



Design By Macik