Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Za prof. Mojmírem Horynou

26. ledna 2011, uprostřed mnoha rozpracovaných projektů, odešel náš přední znalec českého barokního umění prof. Mojmír Horyna.


Tento absolvent dějin umění na Filozofické fakultě UK dlouho váhal mezi studiem dějin umění a filozofií. Po absolutoriu nastoupil do Národní galerie, ale záhy se začal věnovat památkové péči v Pardubicích a později i v Praze. Po další zastávce v Národní galerii přichází na katedru dějin umění UK. Zde se projevil jako dokonalý znalec českého, především barokního umění. Jeho encyklopedické znalosti, rozšířené o filozofickou a teologickou erudici, mu umožnily rychlý a zasloužený vědecký vzestup. Na UK působil v letech 2006–2010 jako prorektor. Jeho organizační schopnosti byly využity při založení Ústavu dějin křesťanského umění při Katolické teologické fakultě UK.


Proč vzpomínám na prof. Horynu? Měli jsme možnost jej uvítat v Bystřici při otevírání stálé expozice děl Oldřicha Drahotušského. Ten, kdo jej slyšel, jak spatra, zasvěceně, přesvědčivě a s noblesou otevíral umělcovu pamětní síň, mně jistě dá za pravdu, že to byl člověk charizmatický, posluchačsky velmi vděčný a přátelský.
Naše kultura v něm ztrácí nejen autora dvou monumentálních monografií o rodu Diezenhoferů a K. B. Santinim, ale též vynikajícího vědce, znalce a skromného a ušlechtilého člověka.         

PaM

 



Design By Macik