Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Naše cesta do pravěku aneb Čím skončil minulý školní rok

  Ani jsme se nenadáli, a začíná nový školní rok. Ten loňský byl pro naši školu zvláště ve svém závěru hektický, neboť jsme museli zvládnout velké množství aktivit. Máme za sebou obrovský kus práce, ale dost jí ještě stále zbývá..
Těsně před koncem školního roku jsme se vydali do pravěku. Cesta do pravěku není dlouhá, trvá asi hodinu autobusem. Vypravili jsme se totiž na dějepisnou exkurzi do Antrophosu Brno, kde mají proslulý model mamuta i s mládětem v životní velikosti. Na obrazovkách, které jsou v muzeu umístěny, jsme si mohli prohlédnout, jak se vyráběly pravěké nástroje, a ve vitrinách vidět  kosterní pozůstatky pravěkých lidí, zbraně, šperky a další zajímavé věci. V muzeu jsme našli i obrazy malíře Zdeňka Buriana. Protože naše exkurze vedla ze Sloupsko-šošůvských jeskyní, které jsou bohaté na nálezy velkých savců a tvořeny mohutnými chodbami a podzemními propastmi, díky návštěvě Antrophosu si umíme představit, jak vypadali a žili naši předkové.


Naše velké putování však stále nekončilo, pokračovali jsme po stopách Napoleona. Vypravili jsme se do míst slavkovského bojiště, kde se v roce 1805 odehrála slavná bitva tří císařů. To vše nám připomněla přístupná kamenná secesní kaple na návrší nad obcí Prace, nadčasové memento slavkovské bitvy. Zámek Slavkov a město, které celý svět zná jako Austerlitz, jsme poznali v závěru našeho putování. Ve velkém sále zámku knížat Kouniců s rozlehlým parkem jsme si mohli i zazpívat a uslyšet ozvěnu.


     Kromě tohoto krásného výletu jsme uskutečnili i další  akce. Jednou z nich bylo například setkání s herci Petrem Rychlým a Pavlem Novým v naší škole. Oba herce všichni známe z televize i z filmu. Společně jsme si povídali o jejich osobním životě, o filmu a televizi, o natáčení, o tom, jak oni prožívali svá školní léta, o jejich dětech a manželkách. Nezapomněli ani na vtipy, kterých znají spoustu, smíchu bylo nadbytek. Náš pořad Rozloučení se školním rokem 2010/2011 aneb s Humorem Petra Rychlého a Pavla Nového na prázdniny nás příjemně naladil na závěrečný školní týden, na nějž většina určitě vzpomínala i o prázdninách.
Ale ty uběhly jako voda a my zas otevíráme školní dveře. Doufáme, že si o prázdninách žáci i všichni naši učitelé, vychovatelky a ostatní pracovníci školy dostatečně odpočinuli a získali tak nové síly k plnění úkolů, které nás v letošním školním roce čekají.


                                                         Mgr. Dagmar Míčková
                                                         ZŠ praktická a ZŠ speciální



Design By Macik