Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Komunitně plánujeme sociální služby

Veřejné setkání laické  i odborné veřejnosti k zahájení procesu  komunitního plánování sociálních služeb se uskutečnilo 28. června 2011 v prostorách bystřické radnice.


Zástupkyně Centra pro komunitní práci východní Morava Bc. Gabriela Mikešková představila úspěšný projekt „Zavedení procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v obci s rozšířenou působností Bystřici pod Hostýnem“, který je realizován od června 2011 do května 2013 a je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Jeho rozpočet je téměř 2 mil. korun.


V projektu bude zohledněno i 13 okolních obcí spadajících do správní působnosti města Bystřice pod Hostýnem. Obsahem projektu je zefektivnění systému sociálních služeb tak, aby odpovídal místním potřebám, přinesl zvýšení dostupnosti služeb a zajistil jejich kvalitu. Cílem projektu je vytvořit střednědobý plán dostupnosti sociálních služeb, který se stane prostředkem pro jejich optimální rozvoj a zajistí, aby odpovídaly reálným potřebám občanů. V rámci projektu budou spolupracovat a komunikovat spolu zadavatelé, poskytovatelé i uživatelé sociálních služeb. Vznikat by postupně měl katalog poskytovatelů sociálních služeb. Veřejnost také bude mít možnost vyjádřit se k nabídce sociálních služeb prostřednictvím dotazníků, anket a veřejných setkání. V rámci projektu bude vyvíjet aktivitu  jeden řídicí tým a tři pracovní týmy složené ze zástupců zadavatelů, poskytovatelů a uživatelů sociálních služeb. 


Jak uvedla radní Šárka Jelínková, Bystřice pod Hostýnem je jednou z posledních tzv. trojkových obcí, tedy obcí s rozšířenou působností, ve Zlínském kraji, která doposud neměla zavedeno vlastní komunitní plánování sociálních služeb. Zdůraznila prospěšnost delegování rozhodovacích kompetencí přímo na občany města, aby sami mohli dávat podněty na změny v oblasti sociálních služeb a vyjádřit své potřeby. Bude-li obec mít komunitní plán, navíc podle jejích slov  snáze dosáhne na některé dotační tituly.


V roce 2008 dala rada města souhlas k zahájení komunitního plánování sociálních služeb v našem městě. Z rozpočtu byla pro tento účel vyčleněna na rok 2009 částka 100.000 Kč. První veřejné setkání se uskutečnilo v prosinci 2009. Rada města schválila organizační strukturu komunitního plánování a v roce 2010 získalo město čtyři důležité studie pro zahájení procesu KP – analýzu poskytovatelů a uživatelů soc. služeb, průzkum laické veřejnosti a sociodemografickou  studii.
                        

msch



Design By Macik