Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Výstava Odkaz Michaela Thoneta pokračuje

Výstava Odkaz Michaela Thoneta, která přinesla průřez tvorbou nábytku spjatou s rodinou německého průmyslníka Michaela Thoneta a kterou ke 150. výročí zahájení výroby ohýbaného nábytku v Bystřici pod Hostýnem uspořádalo město ve spolupráci s firmou TON a. s.,  se setkala s velkým zájmem návštěvníků. Proto na zámku v Bystřici pod Hostýnem výstava v pozměněné koncepci dále pokračuje.


Došlo ke dvěma změnám: výstava má o něco menší rozsah než původní expozice a změnily se také výstavní prostory. Z hlavních výstavních sálů bystřického zámku se expozice přesunula do dvou menších přilehlých místností. Pro návštěvníky však bude otevřena od 15. srpna do 31. října 2011 denně od 8.00 do 12.00 a od 13.00 do 16.00 hodin.


Výstava představuje  nábytek vyrobený v dílně samotného Michaela Thoneta v porýnském Boppardu, sleduje počátky jeho firmy ve Vídni, až po průmyslovou výrobu v moravských městech Koryčany, Bystřice pod Hostýnem a Vsetín. Návštěvník se setká s výrobky navrženými pro rakouského nábytkáře Carla Leistlera pracujícího na adaptaci vídeňského knížecího sídla Palais Liechtenstein, s nábytkem pro vídeňské paláce rodů Palffyů a Schwarzenberků a s výrobky zhotovenými pro Světovou výstavu, která se konala v roce 1851 v Londýně. Nová podoba výstavy představuje také poválečnou výrobu období socialismu, kterou původní expozice opominula. Výstava je doplněna písemnostmi, k vidění jsou staré katalogy výrobků. Pokračující výstava prezentuje zejména exponáty pocházející z depozitu firmy TON  a. s.
Výstavu odkaz Michaela Thoneta zhlédlo v Bystřici pod Hostýnem do konce letošního července celkem 2 515 návštěvníků.
            

msch



Design By Macik