Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Město nakoupilo protipovodňové zábrany

Mobilní protipovodňové zábrany ze sklolaminátových desek pro lokalitu kolem Černého potoka zakoupilo město Bystřice pod Hostýnem od firmy VOP Dolní Bousov, spol. s r. o. Zkouška instalace proběhla ve čtvrtek 11. srpna 2011. Vzhledem k předpovědi počasí byly pak zábrany poprvé preventivně postaveny v pondělí 15. srpna. Na zakoupení protipovodňových zábran uvolnilo město ze svého rozpočtu částku 200.000 Kč.

Celé hrazení má délku 24 m a výšku 57 cm. Skládá se z 8 sklolaminátových desek o rozměrech 3 000 x 725 mm. Jedna deska má hmotnost cca 35 kg. Další součástí hrazení je 10 skládacích opěrných konstrukcí, z nichž každá váží přibližně  25 kg. Pro spojení jednotlivých sklolaminátových desek slouží sedm spojovacích dílů. K operativní instalaci zábran byli vyškoleni členové městské policie.


Pro řešení problémů s rychlou vodou z přívalových srážek se městu nabízelo více možností. Jednou z nich byla například samonafukovací norná stěna, která se však ukázala být pro naše podmínky nevhodná. Město se snažilo vybrat co nejjednodušší, cenově přijatelný mobilní systém, který by bylo možné rychle  a bez odborné pomoci instalovat. 

Místa vyhrazená pro postavení zábran:
* První úsek o délce 15 m se nachází v ulici Kroužky u vlakového přejezdu vedle hřbitova a má ochránit domy a zahrady mezi začátkem ulice Kroužky a Havlíčkovou ulicí. Tento úsek bude tvořit pět sklolaminátových desek, šest opěrných konstrukcí a pět spojovacích dílů.
* Druhý úsek o délce 9 m se nachází na můstku v místě křížení ulic Kroužky a A. Kašpara a zábrana by tu měla ochránit domy a zahrady v ulicích A. Kašpara, Fr. Ondrúška a U Včelína. Pro tento kratší úsek bude použito tří sklolaminátových desek, čtyř  opěrných konstrukcí a dvou spojovacích dílů.

Městská povodňová komise doplnila povodňový plán o pravidla pro instalaci zábrany. Ta bude preventivně stavěna vždy, když bude vyhlášen první stupeň povodňové aktivity nebo bude potvrzena výstraha před přívalovými dešti v intenzitě vyšší než 40 mm za hodinu.


Od počátku července 2011 byl na Bystřicku zaznamenán přívalový déšť již pětkrát. Podle meteorologa RNDr. Jiřího Barboříka, který zapisuje údaje z měřicí stanice v Bystřici p. H., se jejich četnost stále zvyšuje.


Povodňová komise města Bystřice pod Hostýnem apeluje na občany, aby v případě náhlých přívalových dešťů plně využili i veškerých vlastních možností k ochraně svého majetku. 
            msch



Design By Macik