Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Záhadná fotografie z tiskařského štočku

Tři kovové staré tiskařské štočky objevil letos  na půdě svého domu v ulici 6. května č. p. 602 za trámy pan Jiří Pospíšil a do redakce Zpravodaje je doručil Jiří Barbořík. Kdo a proč si je schovával na památku, prozatím nevíme. Podle jejich stáří lze soudit, že to mohl být některý z obyvatel domu žijící v něm ve 20. letech minulého století a později. V úvahu by na základě údajů ze staré evidence obyvatel Bystřice pod Hostýnem připadal Augustin Adamík žijící v domě od roku 1923 nebo dr. Jaromír Fialka, který ho obýval od roku 1926, případně Ing. Rudolf Řehulka, jehož rodina bydlela v domě od roku 1937, a další. Co nalezené štočky skrývaly? Pokusili jsme se je očistit a znovu otisknout v tiskárně pana Krčmaře.


Na prvním z nich byla poukázka na stravování v Polévkovém ústavě města Bystřice pod Hostýnem  pro  neznámou Janu Tesařovou a příslušníky její rodiny na období od ledna do dubna. Vše opatřeno razítkem Komitét pro péči o nezaměstnané Bystřice pod Hostýnem a kulatým razítkem Městský úřad Bystřice pod Hostýnem.
Na druhém štočku jsme objevili trochu žertovnou a karikaturní kresbu neznámého autora. Zřejmě jde o  lisování ovoce. Detailně vykreslený lis s ozubenými koly, šťáva vytékající z lisu do nádob, čtyři mužské postavy v kloboucích připomínajících loupežníky.


Nejkomplikovanějším nálezem je fotografie – nikdo z oslovených totiž prozatím nedokázal říci, co je na ní zachyceno. Jen z otisku špatně zachovalého štočku na papír se už nedalo nic identifikovat, Stejná fotografie se však jako by náhodnou objevila o prázdninách při úklidu starých fotoalb v redakci Zpravodaje. Po naskenování a zvětšení je na první pohled jasné, že jde o  shromáždění občanů na náměstí v Bystřici pod Hostýnem před Zbořilovou továrnou. Snímek byl zřejmě pořízen z oken dívčí školy. Otázkou je, kdy a při jaké příležitosti se shromáždění uskutečnilo. Musela to být událost zásadní a důležitá, jinak by si tento výjev z náměstí nikdo po letech neschovával. Důkladná prohlídka snímku však přinesla jen dohady. Co ne něm vidíme? Uprostřed náměstí stojí menší podium, u něm stůl s židlemi, u stolu sedí čtyři muži v civilním oděvu. Další stojí na okraji pódia a mluví k zástupu zřejmě hlavně mladých mužů dole. U pódia stojí čestnou stráž skauti v typických kloboucích a se zástavami. Ženy jsou opodál. V davu je i jedna s kočárkem, čtyři lidé přijeli na kole. Některé ženy mají šátek na hlavě a dlouhou sukni, jiné jsou prostovlasé, další mají sukni zkrácenou a krátce střižené vlasy.  Budova Zbořilovy továrny stojí na místě od roku 1906–1907, skautské hnutí u nás se začalo pomalu rozvíjet ještě před vznikem republiky v roce 1912.  Shromáždění se tedy neuskutečnilo dříve než po roce 1912. Pódium se stolem na náměstí mohlo být užito  k zapisování, k záznamům, pod pódiem jsou hlavně mladí muži. Jde o odvod na vojnu? O propagaci skautského hnutí v Bystřici pod Hostýnem? Jde o jinou pozdější akci v meziválečném období, například agitační, předvolební…?


Budeme pátrat dále. Ke společnému hledání původu této fotografie vyzýváme i čtenáře Zpravodaje. Víte o snímku něco? Viděli jste ho někdy v nějaké publikaci? Napadlo vás další zajímavé vysvětlení děje na fotografii. Napište nám.

            msch



Design By Macik