Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Oldřich Páleníček se vrací

Retro výstavu ex libris, drobné grafiky a ilustrací Oldřicha Páleníčka nabízejí výstavní prostory zámku Bystřice pod Hostýnem od 9. září do 25. září 2011. Grafik, jehož tvorba i život jsou spojeny s Bystřicí pod Hostýnem a podhostýnským krajem,  touto průřezovou výstavou oslaví své letošní kulaté životní jubileum. Další jubilejní výstavy Oldřicha Páleníčka byly uspořádány  v Čechách, na Slovensku a v Německu.


Oldřich Páleníček (*1941) se narodil ve Zlíně, v Bystřici pod Hostýnem žili jeho prarodiče a odstěhovali se sem a působili zde i jeho rodiče a sestra. Bystřici pravidelně navštěvuje dodnes. Se svou rodinou žije v Šumicích u Uherského Brodu.
Svůj výtvarný talent začal rozvíjet na konci 60. let 20. století pod vedením ak. sochaře Jana Habarty, ak. malíře Karla Hofmana a dalších vynikajících profesorů uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti. Po ukončení studia získal mnoho zkušeností v kamenosochařských a restaurátorských oborech, později se však vrátil ke kresbě a malbě. V roce 1978 ukončil učitelská studia výtvarné výchovy na Masarykově univerzitě v Brně. V roce 1990 založil se svými přáteli Sdružení výtvarných umělců moravsko-slezského pomezí současně i jeho odnož – grafickou skupinu G 90. Začal se více věnovat knižní ilustraci, volné grafice a ex libris. Nejcharakterističtější je pro něj technika linorytu, suché jehly a leptu, jeho velkými vzory jsou renesanční umělci Cranach, Holbein a Dűrer. Ve svých dílech často přechází od realistického vidění ke snově poetickému, jeho styl je ovlivněn moravským symbolismem. Zabývá se také jako umělecký tiskař knihtiskem a ruční typografickou sazbou. Z jeho dílny vychází obnovené tisky ze starých, zapomenutých i poškozených štočků.


Uspořádal více než desítku samostatných výstav, účastnil se také celé řady kolektivních výstav doma i ve světě – v Rakousku, Maďarsku, Německu, Belgii. Letošní retro výstava je jeho třetí v Bystřici pod Hostýnem (první se konala v roce 1982, druhá v roce 1997).


Pro návštěvníky je otevřena ve výstavních zámeckých sálech denně od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 16.00 hodin.
            

msch



Design By Macik