Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Renesance kříže od Černého potoka

Logo

Pokaždé když jste seběhli z Vinohrádku až dolů k silnici, vlevo u cesty na travnatém břehu blízko úzkého koryta Černého potoka, který protéká pod můstkem, byl vidět vysoký železný kříž na kamenném podstavci. A mohli jste si být jisti, že on toho už viděl daleko více než vy – vypadal nejméně na 140 let. Pod reliéfem sv. Anny na jeho dříku byl vyryt už špatně čitelný nápis: „Ó můj nejsladší Ježíši, Tobě poroučím duši svou.“ A na zadní straně stálo psáno: „Nákladem Josefa a Anny Kotasů z Bystřice pod Hostýnem 1870“. Od letošního května však kříž na jeho místě nenajdete. Jak byl po léta vystaven čerstvému podhostýnskému povětří, zkorodoval, zvětral a jeho povrch pokryla černá krusta. Město se rozhodlo památný objekt restaurovat. Kříž byl tedy rozebrán a po částech odcestoval do radslavické dílny zručného kamenosochaře Milana Sušně.


V odborné zprávě o stavu kříže se můžeme dočíst, že železný kříž s datováním 1870 je osazen do dříku z hloubkově porušeného maletínského pískovce a že římsa dříku je prasklá, jednotlivé nápisy v kartuších (plochách s ozdobným okrajem) jsou místy nečitelné, obvodový stupeň, který byl skryt pod terénem, je příčně rozlámán, kříž s korpusem Krista poškozen korozí a že v místě spoje kámen-železo je prasklina. Jak zjistil později kamenosochař při  práci, v nejhorším stavu byla část římsy dříku. Kus odpadlý zřejmě působením eroze nebo po mechanickém poškození byl v dřívější době nahrazen dotvarovanou směsí cementu a písku a na původní místo uchycen navrtáním děr  a zapuštěním dutých kovových tyčí. 


Bylo rozhodnuto, že některé části kříže zůstanou původní a budou restaurovány, zatímco rozlámaný obvodový stupeň a poškozený profilovaný dřík mezi římsou a podstavcem s nápisovou kartuší budou v kopii nově zhotoveny z božanovského pískovce. Nově bude do dříku osazen reliéf sv. Anny o výšce 60 cm, původně dílo kroměřížského sochaře Antonína Becka, zvýrazněn dobový nápis, provedeny retuše chybějících částí a poškozených míst. Železný kříž restaurátor zbaví starých barevných nátěrů, korpus Krista bude očištěn ohněm, v odrezovací lázni a stejně jako kříž bude pokryt antikorozním a povrchovým nátěrem.


Podle informací z úseku památkové péče odboru regionálního rozvoje bystřické radnice by se měl  kříž, který patří mezi památné objekty, na původní místo vrátit v plné kráse v říjnu letošního roku. Jeho obnova si vyžádá částku 137.207 Kč. Celkem 50.000 Kč získalo město z Fondu kultury Zlínského kraje na obnovu a restaurování památných objektů pro rok 2011 a z vlastního rozpočtu přispělo částkou 87.270 Kč.
            msch



Design By Macik