Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Thonet se vrací do města

Jan Amos Komenský, František Táborský, František Ondrúšek – do společnosti slavných osobností, které mají na veřejně přístupných prostranstvích města Bystřice pod Hostýnem svůj pomník, vstoupí v květnu letošního roku další hlava. Reliéf hlavy Michaela Thoneta, zakladatele výroby ohýbaného nábytku, bude z iniciativy Bystřického kulturního nadačního fondu instalován v květnu 2013 v Dolní ulici, pravděpodobně na ploše před severní stranou budovy základní školy. Slavný průmyslník by tak mohl pohledem provázet chodce směřující k fontáně Duha nebo zpět k náměstí. Jsou však navržena ještě další místa a není zatím definitivně rozhodnuto. Pro BKNF pomník vytváří bystřický kamenosochař Jan Kozel.

Celý pomník v návrhu tvoří sloup z hlazeného mramoru s půdorysem rovnostranného trojúhelníku vysoký 2,4 metru, v jehož horní části bude upevněn reliéf hlavy odlitý z polyesterové pryskyřice imitující oxidovaný bronz. Pod reliéfem bude sloup podle plánu obložen třemi žulovými deskami – ta čelní ponese tesaný nápis, jehož znění schválila v lednu letošního roku rada města: „Michael Thonet (2. 7. 1796 – 3. 3. 1871), zakladatel výroby nábytku z ohýbaného dřeva. Zasloužil se o rozvoj města i celého regionu.“  Město podle dohody zajistí podklady k územnímu a stavebnímu řízení a  instalaci  základu pomníku –  průzkum terénu, ruční výkop, betonáž bednění, osazení sloupu na betonový fundament, ale také terénní úpravy. Reliéf hlavy věhlasné osobnosti bude financovat BKNF.
Slavnostní odhalení čeká nový bystřický pomník nejspíše na konci června 2013, kdy se přiblíží 217. narozeniny Michaela Thoneta.

            

msch



Design By Macik