Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



První bystřický koncert roku 2013

Tradiční svatoštěpánský společný koncert dětského pěveckého sboru Vrabčáci ZŠ T. G. M. a Pěveckého sboru Tregler se letos posunul na 30. prosinec do kostela sv. Havla  v Dřevohosticích a 1. ledna se konal v kostele sv. Jiljí v Bystřici pod Hostýnem. Ke zpěvákům se připojilo Žesťové kvinteto ZUŠ.

V zrekonstruovaném vytápěném kostele v Dřevohosticích, který voněl jehličím a perníkem, přivítal účinkující místní pan farář. O vkusnou vánoční výzdobu se zasloužila Alena Lapáčková. Atmosféra naplněného kostela i posezení na faře po koncertě byly velmi srdečné.

Novoroční koncert byl vyvrcholením snahy účinkujících potěšit všechny přítomné, kteří zcela zaplnili bystřický kostel sv. Jiljí. Nejprve vystoupili Vrabčáci. I v malém počtu (17 dětí) se snažili podat co nejlepší výkon. V pásmu lidových koled a vánočních písní citlivě doprovázela na clavinovu bývalá členka sboru Vendula Galdová. Sbormistryně Klára Roztočilová s klidem a rozvahou, čitelnými dirigentskými gesty a optimistickým výrazem vedla děti k přirozenému a kultivovanému projevu.


Žesťové kvinteto s uměleckým vedoucím Vladimírem Češkem patří k nejznámějším souborům místní ZUŠ. Všechny hráče dobře znám. Byli žáky naší ZŠ T. G. M. Jejich úspěchy souborové i sólové mě vždy moc těší. Dechové nástroje ve skladbách Händelových a Purcellových umocnily slavnostní sváteční náladu. Pěvecký sbor Tregler vede dlouhá léta nadšená, neúnavná, fundovaná sbormistryně Marta Pořízková. Věnuje sboru maximum svého času. Od výběru repertoáru, dramaturgie, k individuálnímu nácviku v dělených zkouškách po hlasech, až po celkové sezpívání a výraz sboru. Její spolupráce s mladou, stejně hudebně naladěnou korepetitorkou Pavlou Caletkovou je velmi úspěšná. Potěšitelný je i počet zpěváků /18 žen a 9 mužů/. Vedle opor sboru nastupuje mladší generace (5 bývalých Vrabčáků). Z mladých sólistů mě zaujaly dvě sopranistky Zdenka Zapletalová a Lenka Králová. Z bývalých dětských sólistek vyrostly výborné, intonačně čistě zpívající sólistky ve sboru dospěláků.
Stručně k programu: úvodní lidové koledy v úpravě A.Tučapského s půvabným klavírním doprovodem navodily sváteční ztišení. Oživením v repertoáru byly spirituály. Následovala Pastorela in D dřevohostického rodáka J. Schreiera s instrumentálním houslovým a varhanním doprovodem. Závěrečná Česká vánoční mše půlnoční V. Říhovského uzavřela úspěšný koncert. Společným zpěvem „Narodil se Kristus Pán“ a vzájemným přáním všeho dobrého skončil první bystřický koncert roku 2013.

Pavla Caletková



Design By Macik