Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Poplatky za odpady jsou letos vyšší

Zastupitelstvo města vydalo obecně závaznou vyhlášku o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů stanovením sazby místního poplatku ve výši 444 Kč s účinností od 1. 1. 2013. Sazba poplatku byla oproti roku 2012 zvýšena o 24 Kč/rok, tedy ze 420 Kč na 444 Kč ročně. S účinností od 1. července 2012 totiž došlo k novelizaci zákona o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, která se vztahuje k místnímu poplatku za komunální odpad, a to od 1. ledna 2013.

Novelizace přinesla některé zásadní změny:

1. Změnil se okruh poplatníků, který byl rozšířen o tři kategorie cizinců a o majitele bytů a rodinných domů určených k individuální rekreaci.
2. Byla vypuštěna kategorie nemovitostí „sloužících“ k individuální rekreaci, nadále se zpoplatňují jen nemovitosti k rekreaci „určené“.
3. Došlo ke zvýšení sazby poplatku  z 250 Kč na 750 Kč. 
4. Při výpočtu skutečných nákladů obce na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu za předchozí kalendářní rok na osobu poplatníka je třeba tyto náklady rozpočítat na všechny poplatníky.
5. Byla zavedena společná odpovědnost poplatníka a jeho zákonného zástupce za zaplacení poplatku a pro účely řízení o místních poplatcích umožněno čerpat některé referenční údaje ze základního registru obyvatel, údaje z informačního systému cizinců a údaje z informačního systému evidence obyvatel.

Zákon o místních poplatcích tedy rozlišuje dvě skupiny poplatníků. U první skupiny poplatníků je existence poplatkové povinnosti vázána na pobyt v obci, u druhé na vlastnictví nemovitosti na území obce. U druhé skupiny poplatníků je cílem nové právní úpravy odstranit nerovnost spočívající v tom, že poplatek doposud neplatily osoby, které bydlí v rodinných domech a bytech a nejsou v nich hlášeny k pobytu, jinými slovy dochází k rozšíření okruhu poplatníků o osoby, které produkují komunální odpad, ale doposud neměly povinnost platit poplatek.


Aby mohlo město Bystřice pod Hostýnem v roce 2013 i nadále vybírat místní poplatek za komunální odpad, bylo nutno vzhledem k výše uvedeným změnám vydat novou obecně závaznou vyhlášku.

                            

Mgr. Emilie Pánková 
finanční odbor MěÚ Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik