Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jedna malá lžička medu…

Už desátý Medový den připravili bystřičtí včelaři a zahrádkáři na konec loňského roku. Že se med a led výborně doplňují, to si ověřili všichni návštěvníci na vlastní kůži, když se promrzlí pustili do hřejivé medoviny a zvědavě asistovali u lití včelího vosku. Kroužek soustředěných medojedů se vytvořil také okolo pana Gomoly, který nabízel malá degustační lízátka na špejlích a dával ochutnávat své nejlepší medy, z nichž některé voněly po ovoci, jiné po bylinkách. Výstavní prostor byl poset vtipnými slogany zdůrazňujícími prospěšnost a blahodárnost medu („Chceš mít krásné líce, dej medu dvě lžíce.“) a prozrazeno bylo i tajemství, že „jedna malá lžička medu dělá z dědy neposedu“. Kdo chtěl, mohl zjistit, co skrývá maketa včelího úlu, nebo se podívat na film o včelách a prohlédnout si expozici nejkrásnějších výpěstků bystřických zahrádkářů. Ti měli k dispozici i vlastní tištěnou kroniku se spoustou fotografií dokumentujících mimo jiné budování nové moštárny v ulici Rusavské, ale bohužel také stále méně početnou členskou základnu místní zahrádkářské organizace, přestože historie zahrádkářského spolku v Bystřici pod Hostýnem je bohatá a plná známých jmen.

Mezi spokojené návštěvníky Medového dne nakonec patřili i včelaři, kteří za svými kolegy přijeli až z Polska – i podvečer byl tedy družný a náležitě medovinový. Nepovedlo se jediné. Vystavit všechny obrázky a texty, které pro Medový den připravily děti z bystřické školy T. G. Masaryka. Od všech včelařů jim za ně vzkazujeme velké poděkování,  uvádíme alespoň některé z nich a přejeme jim medový rok.
            

msch


Včela

Byla jednou jedna včela
a ta kyblík na med měla
Vždy ho ráno naplnila
a tím úkol vyplnila.

Když jednou kyblík neměla,
hned se strachem zachvěla:
„Do čeho dám teď ten med,
když ho včelař chce mít hned?“

Tereza Kuželová, 6.A

***

Pilná včelka časně zrána
k práci bývá nachystána,
počká jenom maličko,
nežli vyjde sluníčko.

Jedna míchá, druhá zahušťuje,
třetí šťávu křídly odpařuje.
To se nadřou, mladušky,
nežli je med ze snůšky.

Jiří Matějček, 6.B

 

Jak se zvláštní včela vdala

Byl jednou jeden úl a bydlely v něm moc pilné, ale zvláštní včely. Byly jiné než ostatní – na svém těle měly černofialové pruhy a jejich královnou byla Včelanda II. Bydlely na kopečku, kde slunce vychází i zapadá.
Jednou se šla Včelanda proletět, aby se podívala, jak končí léto. Jen tak si létala z květu na květ a zničehonic se vedle ní objevila pavučina. pro Včelandu to bylo skutečné znamení, že začíná babé léto. – Bum! Včelanda se do letící pavučiny zachytila. Křičela, volala o pomoc, ale nikdo ji neslyšel. Pavučina ji nesla tam, kde slunce nesvítí. Náhle někdo zavolal: „Madam, jdu vám na pomoc!“ Ten Včelák vytáhl šípkový trn, pavučinu rozřízl a Včelanda byla osvobozena. Moc Včelákovi děkovala. Mezi Včelákem a Včelandou přeskočila jistřička, zahleděli se do sebe a odletěli spolu do úlu, kde se konala velká svatba. a pokud ještě neumřeli, žijí tam spolu dodnes. 
Magda Krejčířová, 7. B

 

Proč jsou na světě včely?

Celý náš svět je jedna velká skládačka a jeden dílek do druhého nepostradatelně zapadá. Bez slunce, vzduchu, vody by tu nebyl život. I ten nejmenší organismus zastává velkou roli na planetě Zemi.
Je pro nás i včela tolik důležitá? Myslím, že ano. Kdo by opyloval květy? Člověk se zubním kartáčkem? Bez opylených květů by nebyly plody a určité druhy rostlin by přestaly existovat. Včelí rodina je velmi početná – královna matka, včely dělnice, trubci. Včelím dělnicím se s přibývajícím věkem mění poslání v úle. Od práce „v domečku“, přes strážce až po opylovače květin. Létaj z květů na květ a sbírají pyl. Jím se živí larvy, z nichž se pak vyvinou další nové včelky. je to koloběh. i když se to nezdá, včelí stráž slouží jako garda, která hodlá ubránit svůj úl stůj co stůj. Není dobré zbytečně provokovat včely k útoku, protože pak zahynou. Jejich žihadlo se zásadně liší od vosího. A co nám včely přinášejí? Med květový, lesní, smíšený. Můžeme ho přidávat do čaje, na chleba s máslem nebo ho jíst jen tak. Med se taky používá v kosmetice, protože má velmi blahé účinky na pokožku.
Každoročně se na začátku jara dozvídáme, kolik včelstev přes zimu uhynulo. Jejich počet v Evropě klesá. Kdyby zmizely včely, nastal by hlad a možná přišel konec světa. I když jsou tak malé, dělají pro nás velké věci.
Vendula Nováková, 9. A



Design By Macik