Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Třikrát osmapadesát králů vyšlo na koledu

„My tři králové jdeme k vám...“ Teple oblečeni, vyzbrojeni dobrou náladou a chutí pomoci těm, kteří to skutečně potřebují, se i tento rok mezi 2. a 7. lednem 2013  zapojili malí a velcí koledníci do největší dobrovolné akce – Tříkrálové sbírky. Nikdo přesně neumí vysvětlit, proč mnozí obětují svůj volný čas a zřeknou se domácího pohodlí. Odpovědí je pravděpodobně touha v srdci člověka ohlašovat, že svět má naději, protože se zrodil Spasitel. A když máte takovou informaci, nemůžete si ji nechat pro sebe... Přesně s tímto záměrem vyslal dne 2. ledna 2013 P. Stanislav Jordán při požehnání v kostele sv. Jiljí koledníky z bystřické i okolních farností k těm, kteří chtějí poslouchat, k VÁM.

Celkem koledovalo 58 skupinek a některé děti koledovaly i více dní. I když počasí moc nepřálo, neodradilo je to. Velký obdiv patří i dětem ze sdružení StonoŠka (za jejich organizaci děkujeme paní Dagmar Božovské a paní Aleně Apolenářové) a také chovankám Domova Javorník ve Chvalčově vedeným paní Karlou Studenou. Finanční dary byly vybírány do pokladniček, které byly zapečetěny úředníky města či obce.

Celkem bylo ve městě a obcích v působnosti Oblastní charity Bystřice pod Hostýnem vybráno 291.074 Kč. Z toho v  Bystřici pod Hostýnem 89.925 Kč, v Rychlově 20.192 Kč, ve Chvalčově 19.739 Kč, v Loukově 18.102 Kč, na Rusavě 14.564 Kč, V Osíčku 13.494 Kč, v Podhradní Lhotě 13.250 Kč, ve Slavkově pod Hostýnem 12.858 Kč, ve Vítonicích 12.672 Kč, v Komárně 11.889 Kč, v Brusném 10.727 Kč, v Chomýži 9.976 Kč, v Hlinsku pod Hostýnem 9.564 Kč, v Libosvárech 7.341 Kč, v Rajnochovicích 7.261 Kč, v Mrlínku 5.396 Kč, v Bílavsku 5.199 Kč, v Sovadině 4.845 Kč, v Blazicích 4.080 Kč.

Část výtěžku sbírky zůstane na kontě Charity Česká republika a využije se aktuálně na pomoc v zahraničí a na významné charitní projekty v rámci diecézních charit. Zbylá část výtěžku se vrátí do Oblastní charity Bystřice pod Hostýnem a bude použita na přímou pomoc sociálně slabým lidem v našem regionu a na další rozvoj služeb Oblastní charity Bystřice pod Hostýnem.
Poděkovaní patří zejména všem lidem dobré vůle, kteří koledníky mile přijali, pohostili, obdarovali, ale hlavně přispěli těm, kteří to potřebují nejvíc. Nemůžeme opomenout  ani koledníky, děti i dospělé, starosty a úředníky, kteří každoročně ochotně pomáhají při propagaci sbírky v obcích. Zvláštní dík patří i naší koordinátorce Tříkrálové sbírky 2013  Haně Pospíšilové, která už mnoho let organizuje celou sbírku a ochotně přispívá k velkému dílu lásky, za což ji patří veliký obdiv.

Děkujeme, že prostřednictvím Tříkrálové sbírky můžeme i my někomu pomáhat, že se můžeme přitom učit dávat a můžeme i takovým způsobem bojovat za lepší a hezčí svět.


Mgr. Helena Janovská
pastorační asistent
Oblastní charita Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik