Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Kříž u křižovatky

Stavební práce na dokončení obchvatu města se letos znovu rozběhnou a v červenci by už vše mělo být na svém místě. To částečně platí i o kamenném kříži z roku 1835, který nad Dubíčkem po léta označoval staré popravčí místo. Kdyby měl být kříž zachován na svém původním místě, muselo by se posunout chystané propojení silnic, což není z technických důvodu možné. Nutný tedy bude přesun kříže z dřívějšího místa na travnaté ploše za okrajem lesa asi 30 metrů dál severním směrem.


Přestože je kříž nemovitou kulturní památkou, od samotného začátku stavby obchvatu se pohyboval více než dost. Aby během stavebních prací neutrpěl škody, musel být po částech demontován. Při té příležitosti vyšlo najevo, že první i druhý obvodový schodový stupeň podstavce z hrubozrnného pískovce jsou prasklé, dvě železné spony, které stupně upevňovaly, chybí, kovový zlacený korpus Krista koroduje, stejně tak spojovací šrouby. Navíc pískovcový povrch kříže pokrýval černý letitý nános průmyslových nečistot, mechů a lišejníků. Kříž byl tedy svěřen do rukou zkušeného kamenosochaře Milana Sušně z Radslavic a jeho syna Tomáše, kameníka a restaurátora. Aby měl kříž v budoucnu dobrou stabilitu, jeho podstavec dostane nové obvodové schodové stupně zhotovené z božanovského pískovce přesně podle stupňů původních.


Zimu přečká starý kříž od Dubíčka v depozitáři, po částech uložen a zabalen na paletách. V létě pak, jako nový, stane zase blízko svého místa obklopen hloučkem mladých stromů – společnost mu budou dělat dvě lípy, jejichž spojení s historicky významnými místy je u nás tradiční, ale také javor a habry, které vytvoří přechod od památného místa k volné krajině.
            

msch



Design By Macik