Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jarmark sociálních služeb

Všechno, co potřebujete vědět o sociálních službách, a bojíte se zeptat. Tak mohl znít podtitul veřejného setkání ke komunitnímu plánování sociálních služeb, které se konalo v předvánočním čase ve Společenském domě Sušil.


Každý člověk se může ocitnout v nepříznivé sociální situaci nebo chce pomoci rodinnému příslušníku. Mnohdy si ale neví rady a netuší, kam se obrátit. Předvánoční jarmark představil několik zařízení působících přímo v Bystřici pod Hostýnem. „Nám velice pomohla charitní domovinka. Maminka se dostala mezi lidi, kteří jsou stejně nebo podobně postiženi, ukázali jí tam, jak může být prospěšná, co ještě v životě dokáže a jak může být samostatná. Maminka našla znovu smysl života, “ svěřila se paní Tomková.
O svém novém domově v Centru pro seniory Zahrada promluvila nejstarší Bystřičanka, devadesátidevítiletá Anna Máchová. Sociální pracovnice prezentovaly novou terénní službu  působící přímo v rodinách s dětmi. Své služby představila také Pečovatelská služba Oblastní charity Bystřice pod Hostýnem. Netušené možnosti nabízejí handicapovaným speciálně upravené vozy, které představil zástupce firmy Škoda. K vyzkoušení byly kompenzační pomůcky pro zrakově postižené nebo lékárnické a zdravotnické potřeby. Vánoční atmosféru naladila vystoupení děvčat z  Javorníka, Domova pro osoby se zdravotním postižením, a dětí ze StonŠky.


Pro lepší orientaci v sociální oblasti sestavil tým komunitního plánování Katalog poskytovatelů sociálních služeb, který na závěr setkání představila ředitelka Centra pro komunitní práci východní Morava Gabriela Fellingerová. „Je určen laické veřejnosti, aby zde našla potřebné informace přehledně v jedné brožuře. Katalog je k dostání zdarma na odboru sociálních věcí MěÚ Bystřice pod Hostýnem a v informačním centru na zámku.“
          
                                                                                                                           

Eva Mikešková



Design By Macik