Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Nalezené zvíře zaopatří v Bartošovicích

Pokud se vám stane, že najdete v Hostýnských vrších a nejbližším okolí volně žijícího živočicha, který není schopen samostatné existence např. v důsledku poranění, není nutné obracet se na městskou policii či městský úřad, je možné přímo kontaktovat pracovníky záchranné stanice v Bartošovicích na Moravě u Nového Jičína.


V letošním roce dovrší Záchranná stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích 30 let své existence.  Za tu dobu se z malé stanice pro záchranu dravců a sov – ve své době unikátního  zařízení i v rámci střední Evropy, proměnila ve významné záchranné centrum pro volně žijící živočichy zapojené do Národní sítě záchranných stanic.
V posledních několika letech počet přijatých živočichů významně přesahuje 1 000 jedinců ročně. U přijatých živočichů se pracovníci stanice snaží v maximální míře o jejich návrat do přírody. Léčí zraněná zvířata a odchovávají osiřelá a osamělá mláďata, ale snaží se i o jejich rehabilitaci a přípravu na vypuštění. Z celkového počtu přijatých zvířat se daří přibližně polovinu vypustit do přírody.


Kromě toho řeší záchranná stanice samostatně nebo ve spolupráci s dalšími organizacemi i jednotlivci odborné projekty – záchranné programy, jejichž cílem je stabilizace populací silně nebo kriticky ohrožených druhů ptáků, resp. znovuobnovení populací vyhubených druhů.  V současné době se jedná o sovu pálenou, sýčka obecného a orla skalního. Zvláště u sýčka obecného a orla skalního dosáhli v Bartošovicích mimořádných úspěchů. Byť se jedná o úspěchy dílčí, je jejich význam naprosto zásadní. U sýčka bylo v roce 2012 poprvé zcela jednoznačně doloženo úspěšné hnízdění ptáků narozených v zajetí a následně vypuštěných do přírody. Vypuštění orli skalní zahnízdili (byť neúspěšně) ve vojenském prostoru Libavá už v roce 2010. Další z vypuštěných orlů vytvořili páry s „divokými“ orly v okrajových částech hnízdního areálu na Slovensku a jednoznačně se tak prokázala jejich životaschopnost a srovnatelná kvalita všech instinktů, které potřebují pro život v přírodě.


Kromě programů věnovaných volně žijícím živočichům je stanice zapojena i do záchranného chovu ovcí plemene „Valaška“. Jde o staré v minulosti běžně chované plemeno, které ale v souvislosti s rozšířením moderních, vysoce užitkových plemen téměř vymizelo. Užitkové vlastnosti Valašek sice nemohou současným plemenům konkurovat, přesto je žádoucí jejich genofond zachovat.


Záchranná stanice vyvíjí také činnost v rámci Centra ekologické výchovy. Činnost ekocentra je zaměřena hlavně na děti a mládež od mateřských škol až po školy vysoké. Jednotlivcům a malým (rodinným) skupinám nabízí stanice komentovanou prohlídku expozičních části ve volných dnech (soboty, neděle a svátky) vždy od 1. května do konce října. Začátky prohlídek jsou v 9.30, 10.30, 11.30, 13.30 a 14.30 hodin. Před návštěvou se nemusíte objednávat. Pokud byste však chtěli přijet s větší skupinou (více než 10 osob), je vhodné se předem ohlásit, aby se v jednom termínu prohlídky nesešel příliš velký počet návštěvníků.


Stanice ale také upozorňuje zájemce, že od 1. července 2013 plánuje zahájit stavební práce ve vnitřní expozici vzhledem k budováním nového návštěvnického centra – „Domu přírody Poodří“. Půjde o vytvoření moderní interaktivní expozice seznamující návštěvníky s historii a současností CHKO Poodří a s životem v ní. Stavební práce mohou omezit možnosti návštěvy.

Adresy webových stránek: www.csopnj.cz , www.orelskalni.cz .
Telefon: 556 758 675, 723 648 759.

Jan Kašinský



Design By Macik