Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Vzpomínka na válečné hrdiny

Představitelé  Bystřice pod Hostýnem uctili 7. května 2014 na bystřickém hřbitově památku padlých hrdinů 2. světové války. Letos si město připomíná již 69. výročí osvobození. Pietní atmosféru pomohli vytvořit svým vystoupením zpěváčci z dětského pěveckého sboru Vrabčáci při ZŠ T. G. Masaryka  vedení paní učitelkou Vendulou Janíkovou.  
V rámci vzpomínkového aktu promluvil starosta města Zdeněk Pánek.


Vážení spoluobčané, milí hosté
sešli jsme se dnes uctít památku obětí II. světové války, která skončila v květnových dnech roku 1945 i tady u nás, v Bystřici pod Hostýnem (v Rychlově). Je to již dlouhých 69 let, co žijeme v míru. Tři šťastné generace občanů, včetně té mojí, znají válku jenom z vyprávění. O to důležitější mi připadá si ten příběh lidské odvahy, vlastenectví a válečného strádání stále znovu připomínat. Alespoň jednou v roce.


Je pro nás těžké si představit, že bychom dnes prožívali podobné útrapy, jakými prošli lidé za války. Stěžujeme si na dobu, společnost, politiku, zdraví, poměry. Přitom zažíváme nejklidnější období v novodobé historii země. Možná jsme si představovali své životy jinak. Chtěli jsme toho víc mít a více dokázat. Ale ještě pořád máme šanci to změnit. Záleží jen na nás.
Mladí muži, kteří padli při osvobozování našeho města, měli své životy před sebou. Už je nestačili změnit, nestihli zestárnout ani zmoudřet. Životy dalších bystřických rodin válka rozcupovala na kusy a ti, kteří přežili, se museli vyrovnat se ztrátou svých nejbližších. A své životy znovu postupně slepit ze střípků naděje a víry v lepší zítřky. A mnoha z nich se pracně poskládané ideály znovu rozplynuly v době totality, která cíleně pošlapala památku mnoha válečných hrdinů a místo poct jim opětovně vzala svobodu, či dokonce život.


Prosím vás, abychom nyní minutou ticha uctili památku všech obětí válečných událostí 20. století, ať už šlo o vojáky, odbojáře, legionáře, partyzány či civilní občany, kteří položili své životy za naši svobodu

Děkuji vám za účast na tomto pietním aktu.



Design By Macik