Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Sociální podnik v Bystřici pod Hostýnem?

V rámci momentálně probíhajícího projektu Fondu dalšího vzdělávání (FDV), příspěvkové organizace MPSV, nazvaného Pracovní návyky se pravidelně schází skupina lidí z Bystřice pod Hostýnem a okolí, kteří jsou angažováni v sociální oblasti a společně diskutují o možnostech zlepšení postavení lidí znevýhodněných na trhu práce. Jsou mezi nimi zástupci lokální samosprávy, neziskového sektoru i státních, krajských a obecních institucí, tedy poměrně široká diskusní platforma názorů a postojů, které sdílejí společný zájem – zasadit se o místní rozvoj, reagovat na neuspokojenou místní poptávku a zároveň vytvořit pracovní příležitosti pro rozličným způsobem znevýhodněné spoluobčany. Těmi mohou být jak lidé se sníženou pracovní schopností v důsledku fyzického či mentálního hendikepu, lidé v předdůchodovém věku, mladí rodiče po rodičovské dovolené, čerství absolventi, kulturně, nebo etnicky marginalizovaní lidé nebo lidé dlouhodobě nezaměstnaní vedení v registrech úřadu práce.


Věříme, že pracovních příležitostí a možností podnikání je mnoho, ovšem ve vysoce konkurenčním prostředí na zisk orientovaného pracovního trhu není jednoduché se prosadit a udržitelně fungovat. Ze společné diskuse proto vyplynulo zaujetí pro formu tzv. sociálního podniku, který přestože funguje v běžném tržním prostředí, není primárně orientován na zisk (majitelů, akcionářů), ale na vlastní rozvoj. Umožňuje tak při zachování základních jistot zaměstnanců (stabilita úvazku) jejich přímou účast na směřování podniku, reinvestování do vlastního rozšiřování a zkvalitňování poskytovaných služeb a výrobků. Přidanou hodnotou je v tomto případě vytváření pracovních příležitostí, možnost získat zkušeností pro lidí, kteří by jinak byli obtížně zaměstnatelní, prohlubování komunitních a lokálních vazeb a obecný veřejný prospěch (více informací na http://www.ceske-socialni-podnikani.cz).


Po několika společných diskusích jsme dospěli k přesvědčení, že bude dobré s touto iniciativou seznámit širší veřejnost, která by mohla poskytnout zásadní podněty pro další směřování a realizaci tohoto záměru. Konkrétní potřebou je v tuto chvíli urychlené obsazení pozice manažera/manažerky nebo koordinátora/koordinátorky, člověka, který by vedl celou přípravu, komunikoval se zainteresovanými stranami a ve spolupráci s nimi připravil realizaci sociálního podniku. Podpůrných prostředků se nabízí celá řada: z prostředků FDV je pro zájemce z řad dlouhodobě nezaměstnaných (registrován minimálně jeden rok na úřadě práce) možné zprostředkovat individuální poradenství, cílené zaškolení a rekvalifikaci podle specifické potřeby a následně financovat mzdové náklady po dobu šesti měsíců. Zároveň je možné využít konzultací odborníků na sociální podnikání, stáží ve fungujících sociálních podnicích nebo využít bohatou nabídku kurzů a školení regionálních podnikatelských a inovačních center ve Zlíně, Olomouci nebo Šumperku.


Pokud vás tato myšlenka zaujala a chtěli byste se dozvědět víc, neváhejte mě kontaktovat na tel: 778 476 169, nebo na e-mailu: adam.bedrich@fdv.mpsv.cz.
Těšíme se na spolupráci!

Adam Bedřich, komunitní koordinátor pro kroměřížský region



Design By Macik