Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Pamětníci pokřtili knihu o létání

V Edici Zpravodaje města Bystřice pod Hostýnem zaměřené na regionální historii vyšla na sklonku loňského roku kniha Krajina pro let stvořená (Historie a současnost létání v Bystřici pod Hostýnem). Publikace skládá hold všem průkopníkům bezmotorového létání na Bystřicku a jejich pokračovatelům.


V pátek 9. ledna 2015 se setkali na radnici v Bystřici pod Hostýnem pamětníci a tvůrci knihy, aby publikaci symbolicky pokřtili. Přítomné uvítal starosta města Zdeněk Pánek a poděkoval jim za spolupráci. Na slavnou éru bezmotorového létání pod Hostýnem poukázal jako na léta činorodé aktivity a vzácné lidské pospolitosti.

Kniha zachycuje období létání na větroních a kluzácích (od poloviny 30. let a bezprostředně po druhé světové válce, až do roku 1952), zejména na letišti pod Chlumem u Bílavska, létání na Rogallově křídle (70.–80. léta 20. stol.), zmiňuje se o působnosti leteckých modelářů a informuje o návratu letadel pod Chlum ve 21. století, po zániku holešovského letiště.  Publikace přináší historická fakta, archivní novinové články, dosud nepublikované osobní zápisky a autentické vzpomínky pamětníků. Text je doplněn bohatou sbírkou historických fotografií z archivů města Bystřice pod Hostýnem, obce Brusné i archivů soukromých.


Knížka se prodává v městském informačním centru a v knihkupectví Marie Pospíšilové na Masarykově náměstí v Bystřici pod Hostýnem. 
msch



Design By Macik