Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jak Bystřičtí mateřskou školu založili

„Podepsaní tlukou žádostí touto na dveře sboru vzdělaného“ aneb Jak Bystřičtí mateřskou školu založili

Část 6.

Také v novém roce ještě několikrát otevřeme kroniku historicky první bystřické mateřské školy, kterou psala od roku 1925 do roku 1942 pěstounka Gusta Holibková. Tentokrát se podíváme nejprve do školního roku 1934–1935.

Hned na počátku svého zápisu Gusta Holibková uvádí, že umístění mateřské školy se nezměnilo, ale že sociální poměry se s hospodářskou krizí zhoršují a že školní rok byl těžký.

„Zhoršenými sociálními poměry rodičů byly děti v letošním školním roce více nemocné než zdravé. Choroby ústrojí zažívacího byly na denním pořádku. v prosinci se vyskytl jeden případ spály, jeden případ záškrtu v květnu, mimo osypky a černý kašel, který se velmi mezi dětmi rozšířil na konci školního roku.


Po stránce výchovné byla práce rovněž ztěžena. Děti pod vlivem neutěšených rodinných poměrů byly zakřiknuté, netečné, nebo naopak vzdorovité a prostořeké. Zvláště na začátku školního roku byly neobvykle nesnášenlivé a užívaly výrazů, jakých jiná léta slyšeti nebylo. Čistota oděvu bývala u některých dětí často velmi pochybná.


Ve výchovném programu dbáno, aby děti naučily se péči o sebe (oblékání, obouvání, vyzouvání, umývání atd.). Ve výchově smyslů bylo použito obrazů, lehkých hádanek, zpěvu, různých těles měřických a předmětů denní potřeby, jež pomohly dětem znázornit pojmy: mnoho, málo, velký, malý, vysoký, nízký, hluboký, plytký…

Mravní a společenskou výchovu podporovaly vhodné hry. V prvouce poznaly děti své nejbližší okolí a různá zařízení všeobecně prospěšná…  V projevu slovním použito říkadel, volných rozhovorů, vyprávění povídek a pohádek. Asi třetina dětí měla vadnou výslovnost, největší potíže dělaly souhlásky h, k, r, ř, č, j, s. Říkadla vyzkoušená při různých hrách působila v poměrně krátkém čase zlepšení výslovnosti.


Dne 24. února účinkovaly děti na besídce pořádané odborem ochrany matek a kojenců v Bystřici pod Hostýnem a předvedly výstup Kominíci. Rodičovské sdružení darovalo mateřské škole 200 Kč na pomůcky. Z této darované částky koupeny pro děti ručníky a pomůcky zaměstnávací.


V květnu navštívily mateřskou školu děvčata z V. třídy obecné školy ze Slavkova a Chvalčové Lhoty. Mala drobotina měla z návštěvy velkou radost a předstihovala se v pozornostech a hovoru k milým hostům.


Ke konci školního roku 16. června pořádaly učitelské sbory a rodičovské sdružení obvyklé Dětské radovánky. Děti z mateřské školy zúčastnily se slavnosti také a předvedly rytmické cvičení od Ludmily Tesařové – Tužme údy, dětičky!
školní rok ukončen 28. června 1935.“

Školní rok 1935–1936
V tomto školném roce navštěvovalo bystřickou školku 26 chlapců ve věku od 3 do 5 let a 20 děvčat.

„Práce v tomto školním roce byla radostnější,“ stojí v zápise, „protože hospodářské poměry v našem městě se částečně zlepšily. Nezaměstnaných nebylo. Děti z vrstev sociálně nejslabších byly dobře ošaceny a obuty z Nadace neznámého bystřického rodáka. O stravování dětí nemajetných rodičů postaraly se rodičovské sdružení a místní spolek ČČK.
Ve výchovném programu postupováno jako jiná léta podle plánu vypracovaného na základě nasbíraných zkušeností z minulých let.


Vadnou výslovnost mělo pět dětí čtyřletých a tři děti pětileté. Potíže měly se souhláskami r, ř, k , s. Ke konci školního roku se výslovnost zlepšila. Jistě by se docílila u všech dětí ve věku předškolním správná výslovnost, kdyby rodiče doma naši práci v tomto směru podporovali.


Nemoc dětí byly většinou lehčího rázu. Na začátku školního roku vyskytly se dva případy anginy, v zimě a na konci školního roku zjištěny u pěti dětí ovčí osypky. Docházka dětí byla přerušována pro nastuzení nebo pro nepříznivé počasí.
mléčná akce v mateřské škole trvala od 7. ledna do 14. března. Celkem dostala mateřská škola 144 l mléka za 201,60 Kč. Čtyři litry mléka na každý návštěvní den…


Místní spolek Českého červeného kříže daroval mateřské škole velké umyvadlo za 500 Kč. Bylo umístěno v šatně. Děti umyvadlo každodenně používaly, umývaly si ruce před jídlem a podle potřeby. Ke konci roku byly všecky děti nadšenými milovníky vody, i ty, o kterých maminky tvrdily, že se vody bojí.


Rodičovské sdružení pamatovalo i letos na pomůcky a darovalo pro naši školní knihovnu dvě pohádkové knihy Josefa Haise Týneckého Cestou a cestičkou a Bratři mravenci.


Velikonoční prázdniny trvaly od 7. dubna do 16 dubna. Počasí bylo až do 15. června chladné a deštivé, takže vycházek a pobytů na pískovišti děti málo užily…"

Pokračování příště.
Připravila msch

 



Design By Macik