Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Zemřel Vasil Coka, válečný veterán a hrdina

Den 9. ledna 2015 se probouzel do příjemných dopoledních hodin, když jsem přijímal telefonní hovor od pana Petra Coky, syna válečného veterána Vasila Coky, který byl v posledních letech spjat s oslavami osvobození našeho města. S vtíravou předtuchou něčeho neblahého jsem telefon zvedal. Má předtucha se vzápětí vyplnila, když jsem uslyšel, že pan Vasil Coka, plukovník ve výslužbě, válečný veterán a hrdina, v 9 hodin ráno zemřel ve věku nedožitých 92 let.


Vy, co pravidelně čtete bystřický Zpravodaj, si jistě vzpomenete na člověka, který jako voják 4. čsl. brigády J. Žižky přijel s ostatními  6. května 1945 osvobodit naše město. Na náměstí jej přesvědčili rychlovští občané o tom, že fašisté chtějí z kopce Bartovec rozstřílet Rychlov, a jak sám říkal, bylo mu jich líto, a tak se s obsluhou svého děla uličkami dostal až na okraj Rychlova. Zde zaměřil dělo na Bartovec, kde se Němci zakopali. To ale nevěděl o dalším minometném hnízdě fašistů za rychlovskou spínačkou. Než stačil dvakrát vystřelit, minometný granát jej těžce zranil. Ze čtyř střepin, které se mu zaryly do těla, byla nejnebezpečnější ta v plicích. V nemocnici ve Vsetíně mu sice zachránili život, ale se  střepinou v plicích žil až do konce života a několik posledních zimních období pak trávil vždy v nemocnici.


I když se v šedesátých letech minulého století několikrát zúčastnil oslav osvobození v našem městě, tato výročí byla lidmi všeobecně ignorována a existence tohoto člověka nebyla zaznamenána ani v knize Dějiny města Bystřice pod Hostýnem  od M. Dolákové a L. Hosáka.


Teprve v roce 2007 jsem prostřednictvím internetu Vasila Coku ,,vystopoval“ a navázal s ním snad i přátelství. Pod patronací městského úřadu došlo nakonec i k opětovnému setkávání. Pan Vasil Coka se do našeho města velmi rád vracel a naše poslední setkání se uskutečnilo 8. května 2013 u pomníku padlých na Tesáku, kam ho dovezl jeho syn. Tato setkání pořádá již od roku 2007 každoročně bystřický Sokol na památku osvobození.  Měli jsme možnost panu Cokovi popřát i k jeho 90. narozeninám, které oslavil v dubnu toho roku. Tehdy projevil přání ještě se aspoň jedenkrát do našeho kraje podívat. Bohužel se mu to už nepodařilo. Čekali jsme na něj a Josef Hynek z Rychlova mu tehdy namaloval opravdu pěkný portrét.


Zemřel, aniž mohl splnit svůj poslední slib, který mi na Tesáku dal. Prohlásil, že až zemře, zavolá mi. Tehdy jsme se tomu společně zasmáli, dnes je to jen smutná vzpomínka.
 
Do Frýdku Místku, kde měl Vasil Coka pohřeb, jela společná delegace zástupců bystřického Sokola, občanů Rychlova a i zástupce vedení našeho města. Pohřeb se konal s vojenskými poctami a darovaný obraz i naše květinové dary dostaly na pohřbu své čestné místo u katafalku jeho rakve. Svou přítomností jsme vzdali poslední poctu člověku, který pro osvobození našeho města málem obětoval svůj život. Z jeho dřívějších vyprávění o vlastním těžkém životě plném válečných hrůz bylo vždy cítit, že měl srdce na pravém místě. Lze ho považovat za hrdinu s čistým srdcem v tom pravém smyslu slova.  Kdo jste ho poznali, dáte mi snad za pravdu, že takoví lidé se už moc nerodí. Věnujte mu prosím alespoň tichou vzpomínku. Čest jeho památce.
vlamac



Design By Macik