Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Ledovka v prosinci - duha v lednu

Ledovka v prosinci

Začátek loňského prosince (1. 12.–3. 12.) byl charakterizován meteorologickou situací, která dala podnět ke vzniku ledovky na většině území ČR. Jaká je podstata vzniku takového jevu?  V posledních listopadových dnech se nad západním Středomořím vytvořila hluboká tlaková níže, která byla meteorology nazvána Xandra a způsobila ve Středomoří řadu komplikací, zejména prudkými lijáky a bouřkami, které měly za následek povodně či sesuvy půdy.


Ve střední Evropě byla inverze charakterizována chladným vzduchem při zemi a přílivem teplého vzduchu od jihovýchodu ve vyšších hladinách, takže na horách bylo poměrně teplo s dobrou viditelností. Těsně před 1. 12. zatekl nad naše území, zejména nad severovýchodní Moravu, studený vzduch a v téže době vyslala výše zmiňovaná tlaková níže ze Středomoří teplý a vlhký vzduch do střední Evropy. Nad naším územím vzniklo teplotní rozhraní v podobě okluzní fronty na které se vyskytly dešťové srážky. Ty dopadávaly přes chladný vzduch na přechlazenou zem a vznikala ledovka . Tento jev nastal v regionu Bystřice pod Hostýnem dne 1. 12. 2014 v 9.30. Srážky dešťové trvaly až do večerních hodin a občas byly intenzivnější. Napršelo kolem 20 mm. Při začátku srážek se okamžitě začala tvořit ledovka, a to jak na zemi, tak na vertikálních předmětech – domech, stromech apod. Ledovka měla průhlednou strukturu a podle klasifikace dosáhla v našem regionu tloušťky až 1,5 cm. V noci z 1. 12. na 2. 12. se vyskytly ještě sněhové srážky a vytvořila se 5 až 7 cm vysoká souvislá sněhová pokrývka, která přikryla ledovku, čímž se situace ještě zkomplikovala. Ledovka způsobila dopravní problémy i v našem městě a okolí, a to zejména v hromadné dopravě. Lámaly se větve stromů.


Daná situace byla předpovězena Českým hydrometeorologickým ústavem dne 30.11 2014 v podobě centrální výstrahy, která byla téhož dne odpoledne upřesněna pro region Bystřice pod Hostýnem  a předána městskému úřadu a technickým službám. Vývoj situace pak byl upřesňován.   Nepříznivá situace skončila dne 3. 12. v poledních hodinách.
Závěrem můžeme konstatovat, že co se týká rozlohy výskytu ledovky i její intenzity, šlo o jev, jaký se již několik desítek let v takovém rozsahu nevyskytl.

Duha v lednu

Dne 14. ledna 2015 po osmé hodině ranní byla nad západním obzorem v regionu Bystřice pod Hostýnem mnoha obyvateli města pozorována duha. O nadšení, jaké vyvolala, svědčilo i několik okamžitých telefonátů do redakce Zpravodaje.
Tento jev nastal před příchodem studené fronty. Duha vzniká lomem slunečních paprsků na dešťových kapkách a objevuje se vždy na opačné straně, než stojí Slunce. K jejímu vzniku je třeba, aby byly zachovány některé úhlové momenty na spojnici mezi slunečním terčem a okem pozorovatele. To se v průběhu tohoto lednového dopoledne povedlo. Vznikla duha hlavní a posléze i slabá duha vedlejší. Četnost výskytu duhy je obyčejně vyšší v letních měsících, ale ani v lednu, pokud nesněží, není ničím výjimečným. 

RNDr. Jiří Barbořík



Design By Macik