Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Obnova náměstí začne výsadbou nové zeleně

Centrum města Bystřice pod Hostýnem prošlo poslední rozsáhlou rekonstrukcí před více než 20 lety. Tehdy vznikla nová podoba náměstí s pěší zónou, širokými chodníky, dlážděným prostorem i dominantou v podobě Vodní sochy Panny Marie. Radost z upraveného prostoru však již zanedlouho zkazily následky špatně odvedené práce jedné z realizačních firem, záhy zrušené, a zejména jejich nekvalitní dlažba, která se začala rozpadat. Postupně začaly usychat i některé nově vysazené stromy, které bylo nutné odstranit. O množství vyvrácených betonových patníků a jejich opětovné instalaci nemluvě. Naštěstí jsme se po celá léta mohli spolehnout na krásnou květinovou výsadbu, ať již v mobilních květináčích, truhlících nebo na trvalých záhonech.

Rekonstrukce Masarykova náměstí a části Dolní ulice je jednou z priorit, které se hodláme v příštích letech věnovat. Nejdříve začneme s obnovou zeleně. Podél hlavní cesty v prostoru od Zrůbkovy cukrárny po začátek pěší zóny vykácíme poslední dva stromy a odstraníme pařezy ostatních. Na místa původních dřevin vysadíme 11 malých kulovitých jasanů zimnářů, které mají bílé nápadné květy. Stejně budeme postupovat i v ulici Dolní, kde bude nezbytné jeden strom odstranit, 7 nových kulovitých jasanů vysadit a provést novou výsadbu ve stávajících betonových nádobách. V prostoru před radnicí je navrženo zadláždění jednoho otvoru po vykáceném stromu. Předpokládaná cena všech nákladů, tj. kácení, odstranění pařezů, výměna zeminy, výsadba 18 nových stromů (včetně jejich upevnění) a výsadba betonových nádob, je 120 tisíc korun.

Pokud jde o další úpravy, zejména předláždění, nový mobiliář, opravu chodníků apod., rozdělili jsme si prostor od průchodu u květinářství až po chodník mezi kostelem a základní školou na několik sektorů podle naléhavosti oprav. Finanční náročnost nám bohužel neumožní celkovou rekonstrukci dlažby, ale postupně budeme odstraňovat místa s nejhorším stavem. Zamýšlíme se i nad koncepcí využívání prostoru před radnicí pro konání kulturních akcí a pravidelných trhů. Zachování těchto aktivit je nezbytné, pokud nechceme, aby se centrum města vylidňovalo. Také staré lípy, které jsou historicky součástí náměstí, budou potřebovat nějaké ozdravné zásahy. Do budoucna budeme stát také před rozhodnutím, co se třemi přerostenými jedlemi u kostela. Každý takový zásah musí být opravdu koncepční; jsme si vědomi toho, s jakou citlivostí je třeba ke změnám přistupovat.

Příkladem je postupná obnova zelených stěn z tújí na bystřickém hřbitově. V září a říjnu byly odstraněny přestárlé a přerostlé túje v délce asi 60 metrů a na jejich místo vysazeno 160 nových. Odstraňování starých dřevin ale pokračovalo i po skončení svatodušních svátků, což o Vánocích nemile překvapilo mnohé návštěvníky hřbitova. Za komplikace s údržbou hrobových míst či způsobenou újmu se všem občanům omlouváme, sám jsem se na situaci dotazoval. Hned na jaře bude na vykácených místech vysazeno 140 nových tújí. Pro příště je třeba obnovu zeleně lépe zkoordinovat tak, aby výsadba navazovala na kácení v co nejkratším termínu.

Městská zeleň je i přes nezbytné kácení a ošetřovací zásahy stále naší pýchou. V roce 2014 bylo na území města z bezpečnostních a zdravotních důvodů vykáceno 55 stromů, ale 74 nových stromů jsme nasadili. Šedesát okrasných a ovocných dřevin roste v Bystřici, dalších 14 nových stromů v našich obcích Bílavsko, Rychlov a Hlinsko p. H. Projekt s názvem „Regenerace městské zeleně v Bystřici pod Hostýnem“ se zaměřuje na ošetření zkontrolovaných stromů. Loni bylo podle projektu ošetřeno 40 stromů, letos je v plánu 150 dalších ohrožených stromů, kromě desítek dalších mimo projekt.

K drobným úpravám dojde v letošním roce i na Kamenci. V rámci naší družby s německým městem Salzkotten zde připravujeme úpravu stezek kolem toku řeky Bystřičky. Přírodní areál bude symbolicky pojmenován jako Salzkottenská promenáda. Připomínám, že naše Bystřice má na podobném místě u řeky v Salzkottenu místo zvané Bystřicer Platz. Zpevněné stezky, nové lavičky a symbolické mosty mezi českým a německým nábřežím budou sloužit i nadále zejména našim občanům.

Zdeněk Pánek



Design By Macik