Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Tombola v roce 2015 – novinky pro pořadatele

Správní poplatky za povolení tomboly jsou upraveny zákonem ČNR č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o loteriích“) a zákonem č. 634/2004 S., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o správních poplatcích“).     

Jak požádat o povolení tomboly v roce 2015
Provozovatel má povinnost požádat o vydání povolení k provozování tomboly minimálně 10 dnů před jejím konáním. Tombolu (do výše herní jistiny 50.000 Kč) povoluje obecní úřad v přenesené působnosti. Správní poplatek za povolení  tomboly je splatný před provedením úkonu ve výši 500 Kč podle položky 21 sazebníku zákona o správních poplatcích, (snížený o 4.500 Kč na základě rozhodnutí ministra financí dle rozhodnutí 26, č. j.: MF-85947/2013/39-3903). Vzhledem k nutnosti přidělení variabilního symbolu provozovateli (bez něho nelze provádět platby správního poplatku), je třeba, aby se na oddělení správy daní a poplatků dostavil osobně statutární zástupce, který předloží výpis z obchodního rejstříku právnické osoby, za kterou jedná a svůj občanský průkaz. V případě, kdy jedná zmocněnec na základě plné moci, předloží i ověřený podpis zmocnitele. Další povinné přílohy žádosti jsou: herní plán tomboly ke schválení a vzor losu, jmenovací listina statutárního orgánu nebo zakladatele – předsedy. Správní poplatek lze zaplatit v  hotovosti na pokladně města Bystřice pod Hostýnem nebo bezhotovostně na účet vedený u Komerční banky č. 27-1477670217/0100.
Loterní komise nebo loterní zástupce zajistí nejpozději do 60 dnů po skončení lhůty pro vyzvednutí výher vyúčtování  tomboly, které obsahuje údaj o přijatých vkladech  a vyplacených výhrách včetně protokolu o průběhu slosování tomboly.

Sankce v případě nedodržení povinností
Pokutu do výše 150.000 Kč uloží obec právnické osobě, která v jejím správním obvodu provozuje tombolu bez povolení, které by byla oprávněna tato obec vydat, nebo je provozuje v rozporu s tímto zákonem, nebo v rozporu s podmínkami, které jí byly v povolení uloženy.

Protože dosud nebyla přijata novela zákona o loteriích a jiných podobných hrách, která by upravila pořádání tombol, je možné alternativní řešení. Namísto tomboly mohou organizátoři uspořádat soutěž, anketu nebo jinou akci o ceny, kdy se organizátor zavazuje vyplatit účastníkům určeným slosováním nebo jiným náhodným výběrem, nepeněžité výhry. Tyto u jednoho provozovatele v jednom kalendářním roce nesmějí přesáhnout částku 200 000 Kč a hodnota jednotlivé výhry nesmí přesáhnout 20 000 Kč. Pořádání takových akcí je nutno písemně oznámit místně příslušnému finančnímu úřadu (ve smyslu vyhlášky MF č. 315/1999 Sb., o způsobu oznamování soutěží, anket a jiných akcí o ceny, které nejsou spotřebitelskou loterií), a to nejpozději 15 dní přede dnem jejich zahájení. Oznamovací povinnost vyplývající z této vyhlášky není zpoplatněna.


Řešením by tedy mohlo být při vstupu na ples číslovat přijaté vstupenky. Kdo projeví zájem zúčastnit se soutěže o ceny, ten může zaplatit drobný poplatek za „vhoz“ ústřižku své vstupenky do slosovací nádoby. Namísto tomboly tak proběhne pouze slosování o ceny, které není podrobeno tak přísné právní úpravě.

Mgr. Emílie Pánková



Design By Macik