Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Konec roka přišel aj portášom

Tajak každa složka, aj Valašský sbor portášský před koncem roka přebíral, co sa mu povédlo, co né, a co by mohl udělať příště lepší. Tentokráť sa zešli ve Chvalčově v hospodě u Králu (a měli sa dobře, obsluha výborná a jidlo moc dobré). Přišel ich pozdraviť chvalčovský fojt Ing. Stodulka a popřáť hodně úspěchů v jejich těžké, přetěžké, ale bohulibé činnosti.
Co sa im povédlo a co si pochválili? Samozřejmě Portášské hry ve Valašské Bystřici, (ty byly krajem hodnocené hodně vysoko), takej sa im povédlo postaviť na Klapinově (to je nad Rusavú taková krásná lúka, šak mnozí z vás ju znaju) sochu portáša, a nestála ich ani korunu. Pepu Biječka cosi osvítilo, vysochal ju z kmeňa krásného stroma a věnoval im ju. Je jasné, že tam nedošla sama, ale to je věc iná, o tem sa tam nemluvilo. Takej sa spomínaly různé akce: na Helfštýně, v Rožnově a třeba takej ve Vavryšově (to už je v Uhrách). Ono jich bylo vic, ale všecky tu spomínať néni možné, uklízala sa třeba aj Hostýnská magistrála (zadarmo, samozřejmě), zešli sa Juráši u Třech kameňu atd. Nepovedlo sa uskutečniť tolik vycházek, jak si třeba desátníci přáli, ale šak ešče neumíráme a po novém roku nás na portášských chodníkoch uvidíte častěj. Určitě na sv. Ščepána, na Silvestra a kolem Jiřího sa zasej sejdu třé portáši Juráši u Třech kameňu.
Toš sa chovajte, jak sa v přírodě sluší a patří. A nám portášom zachovejte přízeň. Na setkání s váma sa dycky těšíme, ať je to kdekoliv. 
     
Za rusavské desátníctvo Jura Potočku,  kaprál



Design By Macik