Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Dotace – největší zájem o kotle na dřevo

V záležitosti tzv. kotlíkových dotací navštívil v lednu Zlínský kraj Ministr životního prostředí České republiky Richard Brabec. Ministra přijal hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák a náměstek hejtmana pro životní prostředí a rozvoj venkova Ivan Mařák.

Jak uvedl ministr Brabec, v celé České republice je vyčleněno 9 miliard korun na to, aby bylo nejpozději do roku 2020 odstraněno až 100 tisíc nejvíce znečišťujících zdrojů tepla. Navzdory výraznému zlepšení stále není kvalita ovzduší v ČR uspokojivá.

Situaci ve Zlínském kraji přiblížil náměstek hejtmana Ivan Mařák. Podle jeho slov počítá Zlínský kraj s vyčerpáním dotací v celkovém objemu 480 milionů korun pro všechny tři výzvy, které budou postupně vyhlášeny. Očekává maximální zájem žadatelů. Ten se ostatně projevil už enormní návštěvností tzv. kotlíkové ROAD TOUR, v jejímž rámci pracovníci odboru dotačních programů objížděli Zlínský kraj a na speciálních seminářích poskytovali občanům informace. Zároveň zaměstnanci krajského úřadu zodpověděli asi osm set dotazů, které byly položeny prostřednictvím speciální kontaktní e-mailové adresy kotliky@kr-zlinsky.cz či telefonicky. Největší zájem mezi žadateli bude o instalaci nového kotle na dřevo.
„Nejčastěji se lidé dotazovali na problematiku provedení tzv. mikro energetických opatření a spolupráci s energetickými specialisty. Dále pak na nutnost instalace akumulačních nádrží současně s kotli na pevná paliva s ručním přikládáním,“ řekl Ivan Mařák. „Velmi frekventovaným dotazem bylo také to, zda žadatelé v době předložení žádosti musí již mít provedenu výměnu starého zdroje tepla za nový, či budou-li moci vyměnit zdroj tepla až po schválení žádosti.“ Zlínský kraj nastavením programu umožňuje obě varianty, pokud bude výměna provedena nejpozději do konce října 2016.

Příjem žádostí pro vyhlášenou první výzvu byl již na konci ledna 2016 pro dostatečný počet žadatelů zastaven.
-red-



Design By Macik