Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Závěr letecké sezony 2015 patřil dětem

Náš letecko-modelářský klub provozuje svou činnost na nedalekém letišti poblíž obce Brusné. Dříve plocha sloužila zemědělským účelům, zejména firmě Slovair Holešov k práškování přilehlých polí. Zhruba před pěti lety byl založen letecko-modelářský klub při obci Brusné. Nevyužitá letištní plocha opět ožila. Díky vhodnému umístění, dostatečné vzdálenosti od okolních obcí, umožňuje rozvíjet činnost nejen modelářům ale i příznivcům ultralehkého létání.

V současné době je v našem klubu organizováno 23 stálých členů. Protože se jedná o lidi „pokročilejšího“ věku, snažíme se naši členskou základnu omladit. Je naším zájmem získat do svých řad hlavně mládež, která se při modelařině naučí zručnosti, trpělivosti a v neposlední řadě získá lásku k létání a ke všemu, co k tomu patří.

Abychom nezůstali jen u prázdných slov a zbožných přání, zorganizovali jsme loni pro děti z okolí Bystřice pod Hostýnem dvě podzimní akce. Tou první byl Dětský letecký den. Bohužel jeho konání muselo být pro nepřízeň počasí odloženo až na sobotu 3. 10. 2015. K soutěži, která byla hlavním bodem programu, jsme připravili pro děti 50 ks modelů letadel na gumový pohon. Vítězili ti, jejichž letadélka se udržela ve vzduchu nejdéle. Třicet dva soutěžících prošlo třemi vyřazovacími koly bez sebemenších problémů a po třetím kole byli známi vítězové. První místo obsadila Adéla Škarpichová, druhé Petr Skácel a jako třetí se umístil Marek Kutěj.

Druhou akcí byla Drakiáda. Pod podmračenou oblohu v sobotu 17. 10. 2015 zavěsilo 25 soutěžících sledovaných ostřížím zrakem svých rodičů své barevné, neposedné draky. Cílem bylo dosažení co největší výšky s největším a nejkrásněji letícím drakem. To se suverénně povedlo nejmladší účastnici Sandře Hradilové, která zaslouženě získala první místo a velký potlesk od přihlížejících diváků. Těsně za ní skončili Stela Šindelková a Šimon Ambroz. Čtvrté místo si vybojoval Miloš Valenta a plejádu vítězů uzavřela pátým místem malá Evička Charvátová. Děti byly za své sportovní výkony odměněny diplomy, věcnými dary a cukrovinkami. No a v chladném počasí přišel vhod i teplý čaj. Všichni přítomní si mohli pochutnat na grilovaných specialitách z otevřeného bufetu. A aby byla atmosféra co nejpříjemnější, zahrál nám hudebník Ivan Huňa.

Ke zpestření programu v obou akcích přispěly letové ukázky vrtulníku čtyřmístného typu Robinson R 44, jednomístného Mosquito XE, akrobatického letounu ZLÍN 726 K Universal,UL Minisport, UL Brigadýr, UL Vilík a motorového padáku. Děti mohly zažít i trochu exotiky při jízdě na konících, které dal ochotně k dispozici pan V. Žídek, a zhlédnout raritu v  podobě jízdního kola s leteckým pohonem – vrtulí. Zdařilou ukázkovou jízdou na něm akci ukončil Arpád Kondicz, jinak také pilot UL-letadel. Zkrátka bylo se pořád na co dívat a co obdivovat!
Každá taková akce se dnes neobejde bez sponzorů. Při této příležitosti a touto cestou bychom chtěli poděkovat všem, kteří nám pomohli finančními a věcnými dary Dětský letecký den i Drakiádu uskutečnit. Obecnímu úřadu Brusné, firmě Salvator střechy Loukov, prodejně Go modely z Bystřice pod Hostýnem, firmě AC Optik Bystřice pod Hostýnem a Ivanu Huňovi. 

Děkujeme za Vaši přízeň, jste u nás na letišti v Brusném vřele vítáni!
                                 
Za LMK Brusné
Ing. Milan Obkráčil, předseda



Design By Macik